спин кабкис мол русе

РЗИ – Русе отбелязва Деня на съпричастност със засегнатите от HIV/СПИН

В предпоследната неделя на месец май се отбелязва Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ. Денят се чества вече 35 години, като постепенно се обхващат все-повече страни по света. Ангажирани са различни организации, главно неправителствени, които работят по проблемите, възникнали във връзка с разпространението на СПИН. Вече повече от 3 десетилетия са минали от откриването на вируса ХИВ, който причинява СПИН и няма част от света, която да е напълно изолирана от този проблем. Денят е важен знак на солидарност по всички континенти и същевременно се представя надеждата СПИН да бъде победен от  новите поколения. 

От началото на епидемията около 80 милиона души са инфектирани с ХИВ, като над 39 милиона от тях вече са починали от заболявания, свързани със синдрома на придобита имунна недостатъчност.

В страните от Европейския съюз честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 000 души население е 5.8, за България е 3.4, т.е. страната ни е с двойно по-ниско разпространение на ХИВ сред страните от ЕС и ЕИП.

През периода 1986 – 12.02.2019 г. в България са регистрирани общо 3 050 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 24 ХИВ–серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени.

По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. И през настоящата година 88% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път.

За 2018 година 53% от регистрираните случаи са от групата на мъжете, които правят секс с мъже, а 11% са се  инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. – 40%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 29%.

Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са  предимно в големите градове.

В Русе отбелязваме Деня за съпричастност с акции на КАБКИС,  медийни изяви, ученическа активност и др.  В кабинета за анонимно и безплатно изслезване и консултиране за СПИН (КАБКИС) са  изследвани и консултирани от началото на годината до 15-ти май 2019 година 550 клиенти.

Дейността на кабинетите (КАБКИС) е особено важна, тъй като именно чрез тестване в тях, общо 13 за страната, са открити една четвърт от носителите на вируса през миналите години. Освен за СПИН в кабинета има възможност за изследване и на сифилис и хепатит. Разпространяват се здравно-образователни материали, обяснява се по-детайлно на желаещите за спецификата на проблема. Провеждат се мултимедийни презентации с образователна цел и др., защото знанията по даден проблем водят до неговото решаване.

сн. Архив

Сподели:

Още новини от деня