Очно отделение към УМБАЛ „Медика Русе” ще проведе лекция на тема „Новости в лечението на катаракта”

РЗИ – Русе работи за популяризиране на ползата от онкологичен скрининг

Известно е, че гр. Русе и гр. Ст. Загора са градовете с най-голям брой онкологични заболявания в България. За Русе само през миналата година заболеваемостта от новообразувания е 49,59 на 1000 души население. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция в Русе.

Онкологичните заболявания са от огромно значение, защото макар че не са заразни, те имат негативни последствия както за самия пациент, така и за околните му, а и за обществото като цяло – здравни, социални и икономически отрицателни последици.

Изпълнявайки Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести (2014-2020г.), наред с факторите тютюнопушене, здравословно хранене, физическа активност, РЗИ – Русе работи за популяризиране на ползата от онкологичен скрининг (профилактични прегледи и изследвания за ранно откриване на евентуално заболяване). Впрочем, факторите тютюнопушене и здравословно хранене са също от значение за появата на онкозаболявания. Сега задачата е да припомним полезния ефект от извършване на превантивен скрининг с цел недопускане на закъснения в диагностиката и последващо лечение на евентуално онкологично заболяване. В тази връзка в нашия град се провежда кампания за безплатни профилактични прегледи и изследвания – рак на маточната шийка, рак на гърдата и рак на дебелото черво на пациентите на рискови групи и желаещи граждани.

Прегледите ще бъдат извършвани в периода 26.11. – 05.12.2018 г. в КОЦ-Русе, УМБАЛ ,,Канев”- Русе, МБАЛ,,Юлия Вревска”, гр.Бяла.

Известно е, че всеки проблем се решава толкова по-добре, колкото повече знаем за него и колкото по-рано узнаем за него. А колко повече това важи за заболяванията! Да не забравяме, че няма по-ценно нещо от нашето здраве!

сн. Архив

Сподели: