РЗИ-Русе

РЗИ – Русе разяснява какво е коклюш и как става реимунизирането

Коклюш, познат и като магарешка кашлица, е силно заразно заболяване, което се разпространява по въздушно-капков път и протича с характерна конвулсивна кашлица. Причинява се от бактерията Bordetella pertussis, слабо устойчива във външната среда – при стайна температура загива за около 30 мин.

Източник на заразата е болният човек. Той е най-заразителен през катаралния стадий и по-слабо през първите 2 – 3 седмици от пароксизмалния стадий.

Механизмът на предаване е въздушно-капков. Причинителите на коклюш се отделят с пръски и капчици секрет от ларинкса, трахеята и бронхите, които при дишане, кашляне и говор попадат във въздуха. Заболяването често се предава на малки деца в домакинството/семейството.

За доказване на причинителя Bordetella pertussis с най-висока чувствителност е изследването по метода PCR, а изследваният материал е гърлен секрет.

Инкубационен период е средно 7-10 дни, но може да достигне до 21 дни.

В клиничната картина се различават три стадия: катарален, пароксизмален (конвулсивен) и реконвалесцентен (възстановителен). Първоначално симптомите наподобяват обикновена настинка. В началото на заболяването болният е с прояви на лека до умерено висока температура, хрема и кашлица, която за 1-2 седмици прераства в типична конвулсивна (магарешка) кашлица. Кашлицата е с пристъпен характер с невъзможност пациентът да си поеме въздух по време на пристъпа. Тежестта на заболяването се определя по честотата и продължителността на пристъпите на кашлица, като по-тежките пристъпи са придружени и от повръщане. В началото пристъпите настъпват нощем, после се увеличават през деня и могат да продължат до един или два месеца. През реконвалесцентния стадий броят и тежестта на кашличните пристъпи намаляват. Този стадий може да продължи от 2 седмици до 2 месеца.

Усложнения: Най-честите усложнения, засягат дихателните пътищаи централната нервна система. Възможно е развитието на пневмония, която в зависимост от своята тежест може да е причина и за летален изход. При тежки форми на коклюш се наблюдава промяна в съзнанието и гърчове, които са в резултат от нарушено снабдяване с кислород и мозъчни кръвоизливи и могат да доведат до постоянна мозъчна увреда и дори до смърт.

Рискови групи: Заболяването е опасно за кърмачета и деца в ранна детска възраст, неимунизирани срещу инфекцията.

Специфична профилактика: След въвеждане на активната имунизация срещу заболяването се наблюдава спад на заболяемостта, изменение в клиничното протичане и моделиране на епидемичния процес (наблюдават се по-леки форми на коклюш) и спад в леталитета.

Съгласно действащия Имунизационен календар на РБългария, имунизации/реимунизации срещу заболяването се прилагат, както следва:

Имунизация – основна имунизация с три приема – при навършени съответно два, три и четири месеца децата се ваксинират с шесткомпонентна ваксина (Hexacima) срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и вирусен хепатит тип Б

Реимунизации

  • от шестнадесетия месец – реимунизация с петкомпонентна ваксина (Pentaxim) срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б инфекции, но не по-рано от 12 месеца след прилагане на третия прием от основната имунизация
  • през годината, в която детето навършва 6 години – реимунизация с четирикомпонентна ваксина (Tetraxim) срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит
  • през годината, в която детето навършва 12 години – реимунизация с комбинирана ваксина (Boostrix) срещу тетанус, дифтерия и коклюш
Сподели: