РЗИ – Русе спря опасни стилизиращи гелове за коса и парфюми

През отминалата седмица Регионалната здравна инспекция – Русе извърши 138 проверки на обекти в Русе – ООП на територията на град Русе – учебни и детски заведения, обекти за търговия с козметични продукти, обекти за търговия с ОХВС, ЗОХ към обществени обекти, и др. За установени отклонения от нормативните изисквания са издадени 5 предписания, от които 1 за задължителни хигиенни мерки и 4 за спиране реализацията на стоки и продукти. За установени нарушения са издадени 4 заповеди за спиране реализацията на стоки и продукти, опасни за човешкото здраве – козметични продукти – два вида стилизиращи гелове за коса и два вида парфюми. Извършени са проверки на пазара по Писмо на МЗ № 16-28-52/19.12.2018г., за наличие на опасни козметични продукти. Търсените продукти не се откриват, но в хода на проверките са намерени други два вида козметика в нарушение на изискванията на Регламент 1223/2009 относно козметичните продукти:

– Styling Gel с много силна фиксация, производител „Астра и Ко“ ООД гр.София и Hair Gel, производител Полша, разпространител за България фирма „Поланд“ ЕООД гр. Шумен.

Продуктите съдържат methylchloroisothiasolinone и methylisothiasolinone – консерванти, забранени за влагане в козметични продукти без отмиване. Във връзка с това са издадени две заповеди за спиране реализацията им на местния пазар. Подготвят се и две нотификации за опасни продукти, за обявяване в системата ICSMS.

Сподели:

Още новини от деня