деца хапване храна

РЗИ – Русе със съвети относно Световния ден на прехраната

Утре, 16-ти октомври, е Световният ден на прехраната. Той се отбелязва от няколко десетилетия по инициатива на Организацията на храната и земеделието към ООН. Чества се в над 150 страни, като България се включва през 2006 г. На този ден напомняме за необходимостта от здравословно хранене, както и за проблема със затлъстяването и обездвижването. Над един милиард души по света страдат от недохранване, което прави 15% от цялото човечество, а на всички шест секунди умира едно дете от недохранване и свързаните с това здравни проблеми. Установено е, че гладът и недохранването подкопава генетичния фонд на цели континенти. Децата в „третия свят” се раждат и растат болнави и са умствено изостанали. Тази цифра нараства вследствие на хранителната и финансовата криза. Следователно несигурността на прехраната представлява реална заплаха, която ще попречи за постигането на всички цели на хилядолетието за развитие, за изкореняване на крайната бедност. Световният ден на прехраната трябва да напомни на всеки от нас, че трябва на направим всичко възможно, за да предотвратим това над един милиард души да гладуват.

За първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб. „Земеделски кооперации – ключът към изхранването на света” е официалната формулировка на темата за 2012 г. Целта е да се предизвика по-голямо разбиране на световната общественост по отношение на проблемите с прехраната и с общи усилия страните да се борят с глада, лошото хранене и бедността.

Храната е един от основните фактори за нормално физическо и психическо развитие на човека. Тя трябва да задоволява нуждите на организма от енергия и градивни вещества, да осигурява добро здраве, да предпазва от болести и да отдалечава колкото може повече от нас старостта. Приемът на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерални вещества трябва да е съобразно физиологичните нужди на организма, припомнят диетолозите. Те препоръчват няколко основни правила при храненето:

– разнообразие при избора на хранителни продукти;
– прием на по-малко количества храна, но по-често;
– консумация на достатъчно белтъчини;
– ограничаване на мазнини и пържени храни;
– ограничаване на захарта и захарните изделия;
– ежедневна консумация на сурови зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти;
– намаляване употребата на сол и консумацията на солени храни;
– прием на достатъчно вода и течности за деня;
– избягване употребата на алкохол.

Сподели: