РЗИ – Русе с информационна кампания за бременни жени в Николово

Време за прочитане: 3 мин.

Всяка година СЗО отбелязва Седмица в подкрепа на кърменето. Тази година дните между 1-ви и 7-ми август 2019 г. ще преминат под надслова „Да подкрепим родителите. Да направим кърменето възможно.“, а логото недвусмислено ни предава посланието, че кърменето е общ ангажимент на цялото общество. Макар че то е процес на взаимодействие най-вече между майката и бебето, кърменето има нужда от подкрепата на бащата, на най-близките до семейството хора и на безкраен брой други, които да им дават опора, помощ и разбиране. В днешния свят, в който вече не разполагаме с цяло село да отглеждаме децата си, цялото общество е нашето „село“! Целите на Световната седмица на кърменето и тази година са насочени към защита, насърчаване и подкрепа на кърменето чрез: ИНФОРМАЦИЯ, достъпна за всички, относно връзките между кърменето и социалната закрила на родителите, основана на равенството на половете; ЗАТВЪРЖДАВАНЕ на благоприятни за родителите ценности на всички нива; АНГАЖИРАНЕ на личности и организации за по-голямо въздействие; ПОДБУЖДАНЕ към действия за насърчаване на кърменето чрез  осигуряване равенство между половете и социална закрила на родителите. Основен акцент на Световната седмица на кърменето 2019 г. е екипността и съдействието, което всеки от нас може да окаже на майките, за да кърмят …Кърменето осигурява добър старт срещу защитата от много заболявания и допринася за по-качествен и здравословен живот на цялото човечество. Колкото по-гушкано и носено е едно бебе и колкото по-активно откликваме на нуждите му в кърмаческа възраст, толкова по-спокоен и уравновесен възрастен расте.

Вашата кърма е най-добрата храна за Вашето бебе защото:

Майчината кърма съдържа белтъци, сходни с тези на тъканите на бебето и затова не предизвиква алергия у кърмачетата.

Най-често срещаната сред кърмачетата алергия е непоносимостта към белтъците на кравето мляко. Всички “изкуствени” млека, които се използват за храна на бебетата се произвеждат от краве мляко. Тези млека се наричат адаптирани (приспособени), но не могат да заместят и не са заместители на майчината кърма.

Майчината кърма съдържа лесно смилаеми мазнини, богати на есенциални ненаситени мастни киселини, които са необходими за развитието на:

                • нервната система и по-специално мозъка;

                • жлезите с вътрешна секреция;

                • образуването на кръвта;

                • имунна система.

Майчината кърма съдържа млечна захар (лактоза), която стимулира развитието на ,,добрите” млечнокисели бактерии в червата на детето и подтиска болестотворните микроорганизми. Това обуславя по-рядкото боледуване на кърмачетата от чревни инфекции.

С майчината кърма се внасят необходимите витамини и минерални вещества, поради което кърмените деца боледуват по-рядко от анемии, рахит и хиповитаминози.

Майчината кърма е единствената храна, съдържаща защитни фактори (имуноглобулини, интерферон, лизозим, левкоцити и др.), които предпазват кърменото дете от множество вирусни, бактериални и паразитни заболявания.

Майчината кърма се получава директно, стерилна, с подходяща температура и в количество, което детето само регулира. Поради това стомашно-чревните разстройства, прехранването, затлъстяването и др. са по-редки при кърмените деца.

Майчината кърма се понася, смила и усвоява най-лесно от всички видове млека и храни, поради което е особено необходима за болните и недоносени деца.

Кърменето – продължение на връзката майка-дете и след раждането

Кърменето дава възможност за тесен и системен контакт между майката и детето, което се отразява особено благоприятно върху физическото и нервно-психическо развитие на детето.

Кърменето е от полза и за самата майка, защото:

                • С отделянето на кърмата се стимулира и отделянето на хормони, които водят до бързото обратно развитие на матката след раждането, с което се намалява опасността от кръвозагуба и инфекции;

                • Кърмещите жени по-бързо възстановяват теглото си от преди бременността;

                • Жените, които са кърмили, заболяват в по-късна възраст по-рядко от остеопороза, рак на гърдата и яйчниците.

        Кърменето пести усилия и време, то е удобно и икономически изгодно за цялото семейство.

Закърмете детето си през първия час след раждането!

През последните месеци на бременността от гърдите Ви са се отделяли капки жълта течност. Това е така необходимата и изключително ценна за вашето бебе коластра. Коластрата е кърма, която се образува още по време на бременността и се отделя през първите дни след раждането. Тя е по-гъста от зрялата кърма, с по-голямо съдържание на белтъци, витамини, соли, защитни и растежни фактори. След раждането дневно се отделят до 100 мл коластра. През първите дни новороденото изсуква не повече от 1-2 чаени лъжички (5-10 мл) на кърмене, но те са достатъчни не само за храна, но и за защита от инфекции. Затова, не се притеснявайте, че през първите дни след раждането нямате голямо количество кърма. Отделянето на кърмата нараства с възрастта на детето, Вие трябва само да поддържате и стимулирате нейното образуване чрез редовното изпразване на гърдите при кърмене.

Здравите новородени деца могат сами да засучат веднага след раждането. Този сукателен рефлекс претърпява обратно развитие само за десетина дни след раждането. Затова здравото доносено дете трябва да се закърми възможно най-рано – в първите 20-30 минути след раждането и редовно да се кърми.

Ранното закърмяне – гаранция за успешно кърмене

Ранното закърмяне е основен фактор, определящ успеха и продължителността на лактацията. То допринася за по-бързото приспособяване на новороденото към извънутробния живот.

Ранното закърмяне предпазва новородените от тежки обменни нарушения – обезводняване, тежки жълтеници на новороденото, рязко спадане нивото на кръвната захар, калция и др.

Ранното закърмяне спомага за по-бързото заселване на червата на новороденото с млечнокиселинни бактерии.

Ранното закърмяне създава интимен, телесен и зрителен контакт между майката и детето от първите съвместни моменти.

Тази година РЗИ – Русе ще отбележи Седмицата с провеждане на информационна кампания с бременни и кърмещи жени в с.Николово, която ще се проведе на 07.08.2018 г. от 10.30 часа.

Сподели:

Още новини от деня