мозък алкохол здраве

РЗИ-Русе с редица инициативи в месеца на трезвеността

Алкохолът е вещество, което действа като депресант на централната нервна система. Той забавя реакциите и функциите на тялото и притъпява усещанията. Честата консумация на напитки съдържащи алкохол, може да доведе до различна степен на органно увреждане, в зависимост от консумираното количество. За да се избегне този негативен ефект се налага намаляване на приема на алкохол, а в някои случаи и окончателното му спиране. Често при продължителна злоупотреба на алкохол би могла да се развие зависимост или други сериозни здравословни проблеми.

Какво е умерена консумация? Световната здравна организация (СЗО) приема,че за пълнолетните жени и всички хора над 65 години умерена консумация е едно стандартнопитие на ден, а за пълнолетните мъже до 65 години – 2 стандартни питиета на ден, като нестава въпрос за всекидневна употреба. Една единица алкохол е 10 ml чист алкохол. И e важнотук да отбележим, че умерената консумация не означава, че е безопасна, а че рисковете отвъзникване на зависимост и различни заболявания са по – малки.

Как да разпознаем, че сме зависими? При употребата на алкохол толерансът и зависимостта най – често се развиват постепенно с течение на времето. Поради тази причина проблематичната употреба не е лесна за разпознаване. Но има маркери, върху които можем да съсредоточим вниманието си. Най – общо казано, когато човек започне да губи контрол върху употребата на алкохол, когато в трудните си моменти изпитва силно желание да пие или не може да извършва ежедневните си дейности и ангажименти без да бъде „подкрепен“ от алкохола, тогава е важно да потърси лечение.

Съвети:

изграждане на стратегии за справяне с ежедневния стрес;

– да си планираме така свободното време, че да имаме и активна, и пасивна почивка;

– намаляване на приема на захар, тъй като консумирането на храни с високо съдържание на захар увеличава апетита към алкохол;

хранете се здравословно, за да възстановите тялото си от вредното влияние на алкохола;

– спортувайте редовно – упражненията повишават настроението и ускоряват пречистването на тялото от токсините, а положителното настроение, ще Ви държи мотивирани за бързото възстановяване.

РЗИ – РУСЕ организира:

  • здравно- образователни инициативи в училищата целогодишно, с цел запознаване на младите хора с вредата и последиците от употребата на алкохол, семинари, спортни празници, интерактивни игри, викторини;
  • здравно- образователни демонстрации с алкоочила;
  • разпространение на здравно- образователни материали сред различни целеви групи.
Сподели: