РЗИ – Русе ще отбележи Европейската седмица на мобилността

Тази година Регионална здравна инспекция – Русе ще отбележи Европейската седмица на мобилността заедно с ученици от ОУ „Васил Априлов”.

На 20 септември учениците ще участват в спортна инициатива,  с експерти от РЗИ- Русе, които ще наградят участниците с предметни награди.

Мотото на ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА през 2019 г. е ,,Върви с нас!”. То поставя темата на тазгодишното издание „Безопасно ходене и колоездене“ във фокус и ясно oчертава един вид транспорт, който твърде често се подценява- ходенето. Заедно, ходенето и колоезденето са активни режими и са от решаващо значение за бъдещето на градовете в Европа. Преди 50 години сте ходили или сте карали колело, ако не сте могли да си позволите кола. Сега европейските градове вече не могат да си позволят нашата зависимост от колите. Ние не можем да си я позволим.

Кампанията ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА през 2019 г. насърчава хората да избират активни режими или да комбинират ходене и колоездене с обществения транспорт. В допълнение към гъвкавостта, ходенето и колоезденето имат много други ползи, като социална и икономическа достъпност, надеждност, нулеви емисии и положително въздействие върху здравето. Повече от всичко, градовете, в които преобладава активна мобилност, се трансформират. За да се осигурят всички тези предимства, ходенето и колоезденето трябва да са безопасни и да изглеждат безопасни за обществеността. Местните власти трябва да осигурят пътна инфраструктура, за да може пешеходците и велосипедистите вече да не са „уязвими участници в движението“ и да могат да се движат безопасно и да се чувстват сигурни в нашите градове. Повече хора ще изберат да ходят или да карат велосипед, ако пътната мрежа отделя достатъчно пространство за пешеходците и велосипедистите. Тъй като улиците стават побезопасни за ходене и колоездене, градовете са с много повече обществено достъпно пространство за всички, включително за малки деца и техните родители, възрастни хора, хора с намалена подвижност и хора с багаж.

Инвестирането в безопасна и удобна инфраструктура за активни режими е не само инвестиция за тези, които се идентифицират като пешеходци или велосипедисти: това е инвестиция за всички. Хората са пешеходци, когато вървят пеша до автобусната спирка, железопътната гара или мястото за паркиране, когато се разхождат с приятелите и семейството си, когато посещават нов град или просто, когато пресичат улицата, за да пазаруват или да посетят съсед. Безопасната и достъпна инфраструктура е инвестиция за обществото. Нека не забравяме: всички ние сме отговорни да гарантираме уважение и безопасност за всички участници в движението.

През 2019 г. Върви с нас!

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

Велосипедистите живеят средно с две години повече от хората, които не карат колело, и си вземат с 15% по-малко болнични дни. 25 минути бързо ходене на ден добавят до седем години към живота Ви – обширно проучване в Норвегия проследи група възрастни мъже на възраст от 70 до 90 години и установи, че само 30 минути ежедневни упражнения като колоездене са дали възможност на тези мъже да живеят пет години по-дълго в сравнение с мъжете, които не са извършвали никаква физическа дейност.

РЗИ Русе продължава да провежда здравно-образователни лекции и видеопокази, с които да запознава подрастващите в русенските училища и детските градини за опасностите на пътя и спазването на правилата за безопасност на движението.

Сподели:

Още новини от деня