РЗИ - Русе ще отбележи Световния ден на сърцето с инициатива в ОУ "Христо Ботев" - Щръклево

РЗИ – Русе ще отбележи Световния ден на сърцето с инициатива в ОУ „Христо Ботев“ – Щръклево

Световната федерация на сърцето (WHF) и и Световната здравна организация (WHO) определят 29 септември като ден на сърдечната профилактика или „Световен ден на сърцето“. Целта на този ден е да се постигне широк дебат за превенция на предотвратяемите причини за развитие на сърдечно – съдови заболявания, с основните си две фатални проявления- миокардният инфаркт и мозъчният инсулт.

Към момента те продължават да бъдат една от водещите причини за заболяемост и предотвратима смъртност в световен мащаб, като всяка година отнемат живота на над 18 милиона души. Затова е важно хората да познават рисковите фактори за развитие на тези заболявания и контролирайки ги, да се предпазват. Онези от тях, върху които можем да въздействаме, са: високият холестерол, наднорменото тегло и слабата физическа активност, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.

Темата на тазгодишната кампания „Използвай сърце за всяко сърце“ цели да подтикне към грижа– за себе си и към другите; отдаденост на голямата цел – намаляване на сърдечно – съдовите заболявания; любов и съпричастност към околните за намаляване нивата на вредния стрес; обръщане към себе си- за възможността да поставим здравето на първо място. И не на последно място, да се погрижим за околната среда, защото замърсеният въздух се превръща в основен рисков фактор за развитие на заболявания на сърцето и кръвоносната система.

            Какво да направим, за да имаме здраво сърце?

  • повишаване на физическата активност;
  • здравословно хранене;
  • отказ от тютюнопушене.          

Ежедневно всички ние се нуждаем от умерена двигателна активност. Физическото натоварване е много важно за тренирането на сърдечния мускул, защото така сърцето изтласква по – голямо количество кръв и до всяка клетка в тялото достига повече кислород. Физическите натоварвания трябва да бъдат съобразени с индивидуалните възможности – здравословно състояние, физическа подготовка, възраст, наличие на хронични заболявания.

Здравословно, балансирано и правилно хранене и ограничена консумация на сол (до 5 грама дневно), избягване употребата на хидрогенирани мазнини, алкохол и тютюневи изделия, тъй като те са високо рискови фактори.   Пушенето е сред основните причини за исхемична болест на сърцето. Никотинът в цигарите стеснява кръвоносните съдове, намалява притока на кислород към сърцето и повишава кръвното налягане- основни фактори за възникване на инфаркт.

Наднорменото тегло и затлъстяването също са негативни фактори, тъй като сърцето в такива случаи е принудено да работи при по-голямо натоварване.

Регионална здравна инспекция – Русе отбелязва Световния ден на сърцето съвместно с ОУ „Христо Ботев“ с. Щръклево. Учениците ще участват в интерактивно обучение с демонстрации и викторина на теми, свързани с основните рискови фактори.

Сподели: