Риболовен празник събра ученици от община Ценово на брега на Дунав

Риболовен празник събра ученици от община Ценово на брега на Дунав

Риболовен празник събра ученици от община Ценово на брега на ДунавВ продължение на няколко часа радостна детска глъч огласи брега на река Дунав в близост до село Кривина. Представителни групи от четирите училища на територията на община Ценово си дадоха среща за риболовен празник.

Инициативата на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни бе посветена на Деня на река Дунав. Събитието се проведе с няколко дни закъснение заради неблагоприятните климатични условия. В своеобразен домакин на празника се превърна кметът на Кривина Румен Григоров.

Ваня Игнатова – зам.- кмет на община Ценово приветства участниците като разказа какво дава на хората втората по големина река в Европа. Тя връчи на всеки състезател подарък от такъми за успешен риболов. Преди да бъде даден старт на риболовното състезание зам.-кметът на община Ценово Цветомир Петров демонстрира пред участниците няколко лесни начина за връзване на кукички към въдиците. Той показа нетрадиционни техники и начини за риболов – на шише и на кошничка. Любопитен факт е, че Цветомир Петров е републикански шампион по спортен риболов за миналата година, а през тази отново оглавява класацията с най-добри постижения.

Колкото и невероятно да звучи, веднага след неговата намеса и оказване на помощ на състезателите, те започваха да улавят различни по големина рибета на въдиците си. Повечето от момичетата се включиха в творческите работилници, независимо че имаше и ентусиастки да си пробват късмета и при въдичарите. Тийнейджърките опознаха флората и фауната на голямата река като оцветяваха рисунки с животни и растения като стриктно спазваха посланието на празника – „Дунав – реката, която ни свързва“.

Докато журито заседаваше, за да определи първенците в различните категории, на брега на реката се люшна кръшно Дунавско хоро. Децата с балони изписаха „29 юни – Ден на река Дунав“, които полетяха в безоблачното небе. Настъпи и най-очакваният момент – времето за раздаване на награди. За около час на въдицата на Николай Миланов се хванаха 14 рибки и бе отличен за най-щедър улов. Бранимир Каралашев получи приза за най-малка риба, а на другия полюс – за най-едра риба застана Йордан Илиев. Даниел Петров бе обявен за карък №1, защото си тръгна обратно към дома с празна кофичка. Грамота за най-сръчен рибар бе връчена на Патрик Тодоров. Единодушно за носител на отличието „Златна рибка“ бе определена Ивайла Миланова.

Няколкото часа, прекарани сред природата, преминаха неусетно с много закачки, веселие и добро настроение. Всички участници в края на риболовния празник активно се включиха в открития урок по опазване на природата като почистиха района от отпадъци.

Сподели:

Още новини от деня