РИМ - Русе гостува в Търговище с изложбата „От Виена и Константинопол. Етнография на града"

РИМ – Русе гостува в Търговище с изложбата „От Виена и Константинопол. Етнография на града“

Днес в Регионален исторически музей – Търговище ще бъде открита изложбата „От Виена и Константинопол. Етнография на града“. Тя е съвместен проект на Регионален етнографски музей – Пловдив и Регионален исторически музей – Русе. Реализира се във връзка с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Изложбата ще представят директорът на Етнографския музей в Пловдив доц. д-р Ангел Янков, директорът на Историческия музей в Русе проф. д-р Николай Ненов и етнографите на двата музея Грозделина Георгиева и Искра Тодорова.

Изложбата „От Виена и Константинопол. Етнография на града“ представя европеизацията на всекидневието в българските градове и прехода към Модерността в края на ХІХ век. По това време Пловдив и Русе са главните икономически двигатели на младата българска държава, а ефектът от създаденото благосъстояние се отразява и върху начина на живот на техните жители. Възприемането на практики от Модерността е резултат на влиянието на две империи, чиито столици са се превърнали в символи за страните от Балканите. Константинопол усвоява европейски модели и ги адаптира за елита в Османската империя, а Виена е посредник на влиянието от Западна Европа, но и сама създава стил.

Въпреки че са проводници на стила на Виена и Константинопол, Русе и Пловдив изграждат свой собствен дух. Градовете търсят себе си чрез образите на други градове – затова съществува Кючюк Париж в Пловдив, а Русе е разпознаван като Малката Виена.

Сподели:

Още новини от деня