екологичната катастрофа в Русе

РИМ – Русе направи клип за екологичната катастрофа в Русе в края на периода на социализма

На 1 февруари отдаваме признателност към жертвите на комунистическия режим. Регионален исторически музей – Русе участва в електронната база данни на европейския проект “COURAGE” с материали, свързани с хлорните обгазявания в града през 80-те години на ХХ век и с първите свободни протести в България. Създаден е и промоционален клип (https://www.youtube.com/watch?v=iBDVts75kEE), който представя екологичната катастрофа в Русе в края на периода на социализма, като извежда значението на протестните действия в града за създаването на граждански организации.

На 28 септември 1987 г., без разрешение от страна на властите, русенски граждани се събират на площад „Свобода” с призиви за разрешаване на ескалиращата криза с хлорните обгазявания от Химическия комбинат „Верахим” в Гюргево, Румъния. Смелите действия на шестте жени-инициаторки на протестните действия, срещат широка обществена подкрепа не само от Русе, но и от други градове на страната.
Проектът „COURAGE“ изследва културното наследство на несъгласие (т. нар. културна опозиция) в страните от бившия социалистически лагер. Дейностите целят създаването на онлайн база данни за свързване и представяне на колекциите, които съдържат материални свидетелства за неагресивните форми на противопоставяне срещу действията на тоталитарните режими. Проектът обединява усилията на научни и културни институции от Унгария, Полша, Германия, Чехия, Румъния, Великобритания, Литва, Хърватия и Словакия. Попълненият към момента електронен регистър, както и предвидените цели и дейности могат да бъдат намерени на: http://cultural-opposition.eu/

Протестите против хлорните обгазявания в Русе, започнали през септември 1987 г., „отключват“ създаването на множество обществени и граждански организации и се превръщат в един от символите за края на комунистическия режим в България. През 2014 г. фотографски материал от фонда на отдел „Най-нова история” по темата за русенските екопротести бе вкючен и в международната изложба „Експрес Свобода. Пътища към 1989 година” на Европейската мрежа за памет и солидарност (ENRS), създадена за да отбележи годишнината от падането на Берлинската стена. През 2018 г. се навършват 30 години от учредяването на Обществения комитет за екологична защита на Русе.

Сподели:

Още новини от деня