РИМ - Русе се включва в 3-ти международен колоквиум „Светилища и култови места от желязната епоха”

РИМ – Русе се включва в 3-ти международен колоквиум „Светилища и култови места от желязната епоха”

От 16 до 19 юни 2022 г. ще се проведе 3-ти международен колоквиум „Светилища и култови места от желязната епоха” на тема: „Опис, дарения и ритуали в предхристиянските храмове и свещени места на континентална Европа и Средиземноморието (7 в. пр. н. е. – 2 в. сл. н. е.)”. Международната среща ще се проведе в Учебния център на фондация Dacica, Румъния. Той ще бъде организиран под егидата на 30-та комисия на UISPP и учебен център на Фондация Дачица (CSFD). В него ще участват археолози от Румъния, България и други държави.

Представител на Регионален исторически музей – Русе ще бъде уредникът от отдел „Археология“ – д-р Върбин Върбанов, с презентация на тема „Късноелинистически структури под Средновековната крепост Ряховец при Горна Оряховица“. Представянето на д-р Върбанов е съвместно с археолозите Илиян Петракиев и Мая Иванова. В рамките на презентацията ще бъде представен и Тракийски обект от II в. пр.н. е. до I в. сл. н. е. под Римска крепост „Сексагинта Приста“.

На снимката са представени дръжки от амфори с печати, местна изработка. Открити са в крепостта Ряховец и са свидетелство за важността на мястото като търговски център през елинизма. В Русе са открити 11 такива, което показва значимостта на тракийското селище тук – един от големите търговски центрове по Долен Дунав тогава.

Сподели: