РИМ - Русе участва в европейско проучване на въздействието на COVID-19 върху музеите

РИМ – Русе участва в европейско проучване на въздействието на COVID-19 върху музеите

Мрежата от европейски музейни организации NEMO проведе проучване на въздействието на ситуацията COVID-19 върху музеите в Европа, а резултатите могат да се видят тук – https://www.ne-mo.org/fileadmin/Dateien/public/NEMO_documents/NEMO_Corona_Survey_Results_6_4_20.pdf

Над 650 музея от 41 страни досега са отговорили на проучването, сред които и Русенския музей.

Повечето музеи в Европа и по целия свят са затворени за посетители, но работят. Затварянето на врати за обществото води до драстична загуба на доходи за много музеи. По-големите музеи и музеите в туристически райони отчитат загуба на доход от 75-80%.

Повече от 60% от музеите са увеличили присъствието си онлайн, тъй като са били затворени поради социални мерки за дистанциране, но едва 13,4% са увеличили бюджета си за онлайн дейности. Повечето музеи използват социалните медии повече от преди, като работят с hashtags и представят отделни предмети пред своята аудитория. Освен това се увеличават виртуалните турнета и онлайн изложбите.

40% от музеите, отговорили на проучването, забелязват засилени онлайн посещения. От тях 41% отбелязват увеличение на посещенията до 20% седмично на уебсайта си, 38% отбелязват увеличение до 50%, 8% отбелязват увеличение до 100%, докато 13% от музеите са отбелязали увеличение на до 500% седмично.

Много от музеите обмислят да станат по-активни в подкастите, съдържанието на живо и създаването на игри. Това насочва развитието на музеите, към търсене на обратна връзка и ангажираност на онлайн аудитории.

NEMO моли заинтересованите страни да увеличат своите цифрови усилия в бъдеще, след този период на екстремни мерки – с безпрецедентна цифрова активност. Създаването на цифрови услуги и дейности на музеите и ангажирането на цифровата аудитория са фактори за успех и се оказват все по-важни всеки ден.

Новите методи на работа в музеите, предизвикани от тази криза, трябва да се разглеждат като основа за бъдещи, по-гъвкави методи на работа в музеите като цяло. NEMO призовава правителствата на всички нива да инвестират в европейските музеи сега и в бъдеще, да смекчат загубите и да подкрепят това, което ни свързва, докато толкова много други неща ни разделят.

Сподели:

Още новини от деня