Родителското кафе се завърна с лекция за детското зрение

Родителското кафе се завърна с лекция за детското зрение

Първото за новия сезон „Родителско кафе“ на Лечебни заведения „Медика“ се състоя на 26.09.2018 г. в Детския отдел на Регионална библиотека “Любен Каравелов” – Русе. По време на сбирката д-р Луиз Панайотова – офталмолог към отделение по Очни болести на УМБАЛ „Медика Русе“ запозна родителите с особеностите в развитието на детското зрение, най-често срещаните заболявания на очите и методите за превенция.

Както много от системите в човешкото тяло, така и зрителната система е несъвършена при самото раждане. Смята се, че зрението на новородено е 5% от това на възрастния човек, между първата и третата година става приблизително 50%, а чак между петата и шестата годишнина на детето започва да вижда с всяко око на 100%.

След направения обзор какво възприема бебето чрез очите и как да проследим правилното му развитие, д-р Панайотова посочи кога трябва да бъдат извършени задължителни очни прегледи. Първата среща с офталмолог е добре да бъде още преди то да е навършило годинка. Тогава специалистът проследява за страбизъм (кривогледство). На четвъртата година на детето се потвърждава или изключва вероятността за мързеливо око или амблиопия. За цялостно проследяване на зрението е препоръчително провеждането на ежегодните прегледи до навършване на 14 годишна възраст.

По отношение на максималния комфорт за очите по време на учене лекторът посъветва бюрото бъде разположено пред прозорец. По този начин се подсигурява възможност детето да поглежда навън от време на време, с цел успокояване на очите и почивка. Ако се наложи то да чете на изкуствена светлина е добре да се избягват сенките върху учебниците. Самата светлина трябва да е силна, но не прекалено, а разстоянието между книгите и очите да бъде около 35-40 см.
Изключително е трудно, децата, родени в днешни дни да се държат далеч от електронни устройства. Наличието на голямо разнообразие от образователни приложения, които усъвършенстват уменията на децата е причина родителите често да им предоставят смартфони и таблети. Понякога това е и единствената възможност да задържат малчуганите мирни на едно място. Въпреки, че д-р Панайотова препоръча електронните книги, като по-щадящи зрението, посъветва родителите: „Ако детето ще бъде пред екран, по-добре да е по-голям, защото, колкото по-малък е той, толкова повече ще се взира в него, ще се доближава и съответно – натоварването на очите ще бъде по-голямо.“

Ако детето се оплаква от честото главоболие, сълзене и зачервяване на очите е добре да посетите офталмолог. Триенето на очите, примижването и отместването на погледа също могат да се окажат симптоми на влошено зрение.

Очаквайте следващото „Родителско кафе“ през месец октомври с нова, вълнуваща родителите тема!

Сподели:

Още новини от деня