Романът "Паяжината на паяка" ще бъде представен в РБ "Л. Каравелов"

Романът „Паяжината на паяка“ ще бъде представен в РБ „Л. Каравелов“

Романът „Паяжината на паяка“ на румънската писателка Чела Серги се публикува с издателство „Нордиан“. Преводач на текста е д-р Христо Боев, който за втори път ще гостува в Русе, представяйки румънска проза.

За книгата д-р Боев споделя: „Срещата на българския читател с този изключителен роман на Чела Серги е доста закъсняла. Публикуван през 1938 г., „Паяжината на паяка“ е вероятно най-атмосферният от всички междувоенни румънски романи. Наред с живо претворения Букурещ, присъстват силно и българските градове: София, Силистра и Балчик, като последните два са по онова време част от Румъния. Смайващо е магическото присъствие на морския град със своите задушевни кафенета и кръчми, ослепителни хълмове, и, разбира се, най-синьото море. Литературният Балчик на Чела Серги остава най-поетичното пресъздаване на българския град до момента, стигащо до нас чрез този модерен роман-пътепис.“

Заедно с „Паяжината на паяка“ д-р Христо Боев ще представи и своята монография „Различната Добруджа в литературата между войните“, оценена високо от проф. Петър Стоянович – научен редактор на изследването. Тя е своеобразно допълнение към романа на Чела Серги, защото изследва и него наред с други. Книгата съдържа и 100 страници за Йордан Йовков в съпоставителен анализ с румънски автори.

Д-р Христо Боев ще се срещне с четящите русенци на 9 март (вторник) от 17:30 ч. в Читалня (синя) първи етаж.

Сподели: