Генералното консулство на Руската федерация в Русе ще получи под наем за 10 години терена и сградата, в които се намира

РОС „Приятели на Русия“ настояват за преразглеждане на решението за закриване на Руското консулство в Русе

Регионалният обществен съвет „Приятели на Русия” разпространи до медиите възражение срещу експулсирането на 70 руски дипломати от България и закриване на Генералното консулство на Руската федерация в Русе.

В него дословно се казва:

„Да си приятел на Русия, да обичаш Русия е нещо, което носиш в сърцето. Това е чувство,   болка,  когато чуваш, че се наслагва омраза, че се говорят и пишат  неща, които насила искат да  променят начина ти на мислене.  

Да обичаш тази страна, като в това  не   влагаш политически нюанс, а културен.

Да си убеден, че Русия е духовността на човечеството. Да вярваш, че този народ е създал най-великата литература в света ( руската класическа литература) – Достоевски, Толстой, Пушкин, Чехов. И да я смяташ за най-великата литература не защото е достигнала най-големите висоти като литературна техника, а защото като  никоя друга достига до най-дълбоките кътчета  на човешката душа – и светли, и тъмни.

Да споменем и театъра, операта, балета, живописта, където  руските творци създават не само произведения, а школи и стилове.

  Русия  е ухание на сила, ухание на вековна история, история, през която да се преклониш ! Чувството, че си значим, когато чуеш „братушка”. Усещане за единство – една вяра, език. 

 Русия е Величие и Сила. През това вековно величие, пред тази могъща по рода си  сила, човек може само да се преклони. 

Да посегнеш, обаче, на тази дълговечна връзка е престъпление. Това не се е случвало и в най-мракобесните фашистки времена, през Втората световна война, когато фашистка България не посяга на руската дипломация.

Категорично изразяваме несъгласие  с решението на министър председателя в оставка, Кирил Петков, относно експулсирането на 70 руски дипломати. Това еднолично самоволно решение е повече от престъпление. Това е грешка, която ще съсипе България и в частност гр.Русе и региона, които имат дълготрайни търговски отношения с Русия. Това абсурдно решение ни поставя в зависимост от САЩ и Западна Европа. Вероятно това е пътят, нечисти интереси да влязат на българския пазар и в българската политика, да диктуват правила и да ни обявят за бананова република. Този акт на своеволие ни прави роби, а не свободни хора, каквито сме.

Ние, членовете на Регионален обществен съвет „ Приятели на Русия”, граждани, симпатизанти на руския народ и култура, представители на русенския бизнес, работещ с Русия, настояваме за преразглеждане на решението и гласуване в Народното събрание на тази заповед  и нейната отмяна!

                    Председателство на РОС „Приятели на Русия”

Сподели: