РТВЦ Русе е третият по реда на откриването регионален център на БНТ

РТВЦ Русе е третият по реда на откриването регионален център на БНТ

/Източник – Държавен архив – Русе/

/На снимката: операторът Николай Шандурков и неговият ментор, операторът Христо Ряпов – Риц по време на снимки на филма „Бялото петле“ – продукция на Българската телевизия. /1972 или 1973 г. /

На 7 май руският физик Александър Попов представя своето откритие – първият радиоприемник. Затова този ден се чества като Ден на радиото и телевизията.

Регионален телевизионен център в Русе е създаден с Постановление № 80 на Министерския съвет от 12 февруари 1973 година. Реално дейността му започва на 7 ноември 1972 година, когато смесен екип специалисти от централата на БНТ в София и от Русе излъчва „на живо“ празнична манифестация по случай деня на Великата октомврийска социалистическа революция, който в тези години се отбелязва почти като национален празник. Официалното откриване се състои на 12 февруари 1973 г., а РТВЦ Русе е третият по реда на откриването регионален център на БНТ след Пловдив и Варна.

Първият директор на РТВЦ Русе е Енчо Еневски, първият главен редактор е Йордан Шарков. През 1976 г. РТВЦ Русе започва излъчване на регионална програма на принципа на кабелната телевизия, което се смята за началото на кабелната телевизия в България. През 1978 г. започват ежеседмичните собствени блокови програми “Север”, които се излъчват всеки четвъртък от 19:00 часа по Първа програма.

Честит празник!

Сподели: