Румен Радев присъства на урок по Русезнание в СУ "Й. Йовков"

Румен Радев присъства на урок по Русезнание в СУ „Й. Йовков“

Президентът Румен Радев беше посрещнат този следобед в Средно училище „Йордан Йовков“, където участва заедно с ученици от трети и пети клас в тържествен открит урок, посветен на освобождението на града. Учебният час е от предмета „Русезнание“ и учениците отговориха на редица въпроси свързани с историята на града, ролята му в периода на Българското възраждане, национално-освободителните борби и приноса му в развитието на българската култура, наука и просвещение.

В началото на срещата държавният глава връчи Почетен знак на президента на Р България на полковник Велико Пенчев – негов личен инструктор от Авиационното училище. Президентът Радев се обърна към полковник Пенчев с думите: “Аз съм изключително радостен, че мога да отдам признателност не просто към един невероятен летец, отдал дълги години от своя живот на българската авиация, но да отдам почит към един истински българин.”

В обръщението си към младите хора държавният глава изрази искрената си радост, че е сред тях и сподели, че тази среща е истински важна за него, не просто защото в тяхно лице вижда бъдещето на нацията, но защото те са хората, от които зависи какво ще бъде това бъдеще. “Каквото и да правите от тук нататък вие ще бъдете лидери. Вие трябва не само да убеждавате, вие трябва да мотивирате, трябва да водите”, заяви президентът. “Вие виждате, че светът се развива с изключително ускорени темпове и става все по-неспокоен, става място, на което държавите и народите се конкурират – за технология, за наука, за иновации, за прогрес. И е много важно какви амбиции ще си поставим като народ. А за това имаме да вършим заедно много работа. Това означава решителни промени в образованието, в детското здравеопазване, решителна подкрепа на държавата за младите семейства. Това са първите неща, които трябва да свършим всички заедно. Затова имаме нужда и от вашата младежка непримиримост. Ако искаме да се развиваме като общество ние трябва да бъдем непримирими”, заяви Радев. “Вие трябва да сте не по-малко горди от младите хора и в София, и във Варна, и на други места, защото България започва своя индустриален, културен и архитектурен възход от Русе”, сподели президентът пред младежите. И допълни, че е нужна съвместна работа за Дунавската стратегия, защото България има нужда от тази европейска свързаност. В края на обръщението си Румен Радев призова младите хора да бъдат смели и да се включват в стажантските програми на Президентството, за да участват активно в управлението на страната. “Да формулираме заедно идеи за бъдещето. Да търсим заедно решения за една по-добра България”, призова президентът. Срещата продължи с приятелски диалог между държания глава и младежите, в който те поставиха редици въпроси.

Малко по-рано днес президентът Радев посети и ОУ “Йордан Йовков”, където участва в урок по Русезнание, представен от възпитаници на училището. Урокът беше посветен на Освобождението на Русе.  „За първи път присъствам на урок за родното място, това е прекрасна инициатива, това е нещо, което трябва да присъства във всяко българско училище и във всяко населено място. Свободата е за силните и смелите. Лесно е да я напишем, но е трудно да я изпълним със съдържание. Трудно е да я отстояваме. Свободата е начин на живот, наше задължение, свободата е възможността да избираш.“ Това отговори Президентът на въпроса на учениците Какво е за него свободата? Той им пожела да се гордеят със своята свобода, да успяват и да бъдат признателни на всички хора, които са отдали през годините живота си за да бъдем свободни. Той изрази радостта си от срещата с учениците от училище „Йордан Йовков“ и за това, че са умни и силни българчета.

Сподели:

Още новини от деня