томова кюркчиев балет русе лебедово

Румен Рашев поема балетната трупа на Държавна опера – Русе

Време за прочитане: < 1 мин.

Румен Рашев поема балетната трупа на Държавна опера – Русе. Това съобщи днес директорът Иван Кюркчиев. Хореографът Румен Рашев от години живее и работи в чужбина. Румен Рашев завършва образованието си в Санкт Петербургското хореографско училише, до 1990 г.

Рашев последователно е първи солист на балета на Пловдивска опера, балет „Арабеск” и Софийската опера и балет. От 1990г. артистът работи и живее във Венецуела. Там, освен Премиер на Националния балет на Каракас, е артистичен директор, солист-премиер на Балет Класико де Венецуела(1991-1993г.), асистент-директор и първи солист на Балет Метрополитен де Каракас(1993-2001г.).

Той развива и богата педагогическа дейност в България и Венецуела, а бе професор в Университета по изящни изкуства в Каракас. Румен Рашев е с огромен репертоар – над 80 роли в класическия и съвременен балет: Принц Дезире, Синя птица в „Спящата красавица”, Принц Зигфрид в „Лебедово езеро”, Алберт в „Жизел”, Базил в „Дон Кихот”, Ромео в „Ромео и Жулиета” и много още други.

Г-н Рашев ще продължи да бъде подкрепян от Силвия Томова, която e възпитаничка на прословутата елитна Държавна балетна академия „А. Я. Ваганова“ в Санкт Петербург.

На снимката – вдясно

Сподели:

Още новини от деня