Румъния посреща националния си празник без традиционните тържества

Румъния посреща националния си празник без традиционните тържества

По един малко по-различен начин тази година ще бъде отбелязан Националния празник на Румъния – 1-и декември. Поради въведените противоепидемични мерки няма да се състоят традиционните тържества. До сега винаги областният управител Галин Григоров и неговите заместници заедно с изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева бяха сред официалните гости на церемонията по случай празника на северната ни съседка в Гюргево.

За съжаление утре няма да има тържества, няма да има и военен парад, който по принцип беше под съпровода на Духовия оркестър при културен дом „Йон Виня“. Площадът в Гюргево също няма да бъде пълен с хора, които да се насладят на румънския фолклор и на тамошната традиционна кухня. Да не забравяме учениците и децата от детските градини, които радваха събралото се множество със шествие с румънския флаг, като миналата година неговата дължина беше 150 метра. Въпреки това надеждите остават и те са за един наистина внушителен парад през следващата година, който да покаже на всички ни, че заедно имаме силата да се справим с всяко предизвикателство. И все пак утре пред Паметника на героите в двора на едноименната църква в Гюргево ще бъдат поднесени венци и цветя от местната и държавна власт в Румъния, а в самата църква ще бъде отслужена заупокойна молитва.

До сега винаги Русе и Гюргево са давани като пример в трансграничното сътрудничество и ръководството на Областната управа вярва, че тези взаимоотношения ще продължат да се развиват. Но преди всичко сме човешки същества и в подобни кризисни моменти имаме нужда от подкрепа. Тези обстоятелства наложиха размяната на традиционни подаръци между областния управител Галин Григоров от една страна и от друга префекта на окръг Гюргево Анета Матей, председателя на Окръжния съвет Думитру Беяну и кмета Адриан Ангелеску.

Припомняме, че Националният празник на Румъния – 1-и декември се празнува официално от 1990 година. На практика утрешният празник олицетворява Голямото обединение от 1918 година, когато в Алба Юлия 600 депутати и 628 представители на културни и обществени организации гласуват обединението на областите Трансилвания, Кришана, Сатмар, Марамуреш и Банат (най-западната част на Румъния до границата с Унгария и Сърбия) с Румъния.

4000 румънски и 500 воини от държави на НАТО ще участват в парада по повод 1 декември в Букурещ
Сподели: