река дунав кораби баржи плаване вода румъния граница мост

Румъния постепенно се събужда след пандемията

4.2% е спадът на търговския оборот с Румъния за първите пет месеца на тази година спрямо същия период на 2019 г., съобщи ръководителят на Службата по търговско-икономически въпроси към Посолството на България в Букурещ г-н Ивайло Маринов по време на среща на компании членки и партньори на Българо-румънска палата. В онлайн включването си от румънската столица той коментира, че в последните месеци се наблюдава постепенно увеличение на потреблението в Румъния и страната постепенно започва да се пробужда след корона-кризата.

Интересът към хранителните продукти, произведени в България продължава, а транспортните услуги между двете държави се връщат към обема преди кризата, каза още Ивайло Маринов.

„Препоръчвам на всеки, който е решил да работи в Румъния да използва услугите и капацитета на местни фирми – юристи, счетоводители, които са наясно с изискванията на местното законодателство. Преди това обаче е добре да се направи консултация с Българо-румънска палата, защото опитът им е безценен, а контактите им, ще спестят време и средства на фирмите, които тепърва се насочват към Румъния“, добави ръководителят на СТИВ Румъния.

Бояна Берки, управляващ директор в адвокатското дружество „МкГрегър и партньори“, акцентира върху последиците върху бизнеса, нанесени от пандемията. Част от юридическите кантори, счетоводителите, ИТ специалистите продължават да работят дистанционно. Големите бизнеси от автомобилната индустрия вече започват да възстановяват производствата си, но преосмислят предварително планираните инвестиции за тяхното разширяване. Текстилните фабрики пък се пренасочиха и вместо дрехи, започнаха да шият маски, разказа Бояна Берки.

Българските компании, които участваха в събитието представиха бизнеса си и споделиха какви партньори търсят. Разказаха и за очакванията си към румънския пазар и услугите, които са ползвали от Българо-румънска палата.

Изпълнителният директор на Палатата – г-жа Елеонора Иванова разказа какви са ползите от членството в организацията и ресурсите, с които разполагаме, за да отговорим на различните типове запитвания от фирми от двете държави.

Сподели:

Още новини от деня