Русенецът Валентин Георгиев с голямата награда на името на Доню Донев на националната изложба "Карикатура"

Русенецът Валентин Георгиев с голямата награда на името на Доню Донев на националната изложба „Карикатура“

Време за прочитане: 2 мин.

Националната изложба „Карикатура” е ежегодно и обичано от публиката събитие – преглед на постиженията на съвременните български художници, работещи в областта на различните жанрове на карикатурата. 46-ото издание се организира от секция „Карикатура” към Съюз на българските художници с любезното домакинство на НДК.

Изложбата цели да стимулира развитието на изкуството на карикатурата в България;  да допринася  за популяризиране на творчеството на българските карикатуристи, които и тази година получиха редица награди в страната и в чужбина, и преди всичко да провокира и развесели своите зрители.

В изложбата са представени произведения на повече от 30 съвременни български автори, създадени от 1 април 2020 до днес. Освен карикатури и шаржове на известни личности в изложбата могат да бъдат видени сатирични рисунки, дигитална графика, живопис.

Темите, както винаги, са разнообразни, с преобладаващ интерес към политическата сатира, пандемията и кризата като основен „вдъхновител“, не липсват и произведения на футболна и еротична тематика.

„Опитът да решаваме всички житейски, политически, обществеи ситуации по този сериозен начин, по който сме свикнали, явно търпи провал, то е видимо по един или друг начин около нас. Тогава на помощ идва карикатурата, тя е вид самоирония, но само за тези, които биха могли да се самоиронизират“, каза на откриването на изложбата председателят на Съвета на директорите на НДК – Борислав Велков. „Много се радвам, че именно Национален дворец на културата е домакин на тази изложба, защото освен голяма графична естетика за мен карикатурата е и послание.
Виждате, че от цялата изложба имаме едно много актуално послание“, допълни Велков и пожела на всички „да приемем карикатурата като начин на мислене, да се усмихваме и да приемаме живота именно от тази гледна точка, за да не бъдем част от тези карикатури“.

Жури в състав: Стоян Дечев, Валери Александров – Валекс, Диляна Николова, Любомир Михайлов, Светлин Стефанов, определи наградите на СБХ и секция „Карикатура”, както и авторитетната награда на Столична община, учредена в памет на големия български художник Доньо Донев. Всички награди бяха обявени по време на официалното откриване.

Голямата награда отиде при един от корифеите в областта на карикатурата – Милко Диков. Цочо Пеев грабна наградата на секция „Карикатура“ на СБХ, а специалната награда на Столична община, на името на Доню Донев, отиде при Валентин Георгиев.

Сподели:

Още новини от деня