Русенецът Васил Петров чества 100 години от раждането си

Русенецът Васил Петров чества 100 години от раждането си

Русенецът Васил Петров чества 100 години от раждането си

„За силата на духа и смисъла на всичко около нас винаги е трудно да се говори, но именно хора като Вас трябва да бъдат морален стожер на обществото в тежки и кризисни моменти! Вие сте тези, от които ние можем и трябва да черпим познание и мъдрост! Продължавайте да се борите за съграждането на един по-добър и справедлив свят! Бъдете вдъхновител за младите, защото от тях зависи бъдещето на България!, с тези думи областният управител Галин Григоров се обърна към Васил Петров, който днес отбелязва своя 100-годишен юбилей.

Също така рожденикът получи и картина от името на Григоров. Творбата представлява пейзаж от центъра на „Малката Виена“ и е дело на художника Димитър Стерев.

Васил Петров е роден в село Юпер, а на 3-годишна възраст остава без баща. Още от най-ранна детство се сблъсква с трудностите на живота и му се налага да работи като наглежда другите деца на нивата. След като идва в Русе става огняр във фурна, където после започва да прави и т.нар. „виенски хлебчета“. Няколко години по-късно животът го отвежда в Германия, а непосредствено завръщайки се в България бива мобилизиран в редиците на родната армия по време на Втората световна война. Последователно работи в местния завод „Найден Киров“, както и в лунапарк към тогавашната Централна циркова дирекция. Понастоящем той участва активно в дейността на Съюза на ветераните. Сред хобитата му са пеенето и свиренето на акордеон.

Юбилярят получи и специални поздравления от името на кмета на Община Русе Пенчо Милков и на председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

Също така Васил Петров беше удостоен и с орден, посветен на 75-та годишнина от победата над хитлерофашизма, който беше изпратен от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той получи и множество поздравителни адреси, както и почетна значка на Централното управление на Съюза на ветераните от войните на България, а от местната организация рожденикът беше поздравен лично от председателя Васила Стоилова.

Сподели:

Още новини от деня