Русенецът Дарен Кирилов първи в 83-тото издание на международния плувен маратон "Галата - Варна"

Русенецът Дарен Кирилов първи в 83-тото издание на международния плувен маратон „Галата – Варна“

С подкрепата на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) на 06.08.2023 г. (неделя) се проведе 83-тото издание на международния плувен маратон „Галата – Варна“. Дарен Кирилов от Русе и Габриела Георгиева от София преплуваха най-бързо разстоянието между нос Галата и втора буна на варненския плаж – съответно за 55.30 мин. и 58.11 мин. Най-бързите плувци в състезанието получиха специални награди от ДППИ.

Сили, кураж и издръжливост премериха 216 участници от Белгия, Великобритания, Германия, България и др. Разстоянието на трасето по права линия е 4 400 м, но поради невъзможността в открити води да се плува без очертани коридори, плувците трябва да изминат близо 5 000 м до финала.

Спортната надпревара, която се е превърнала в символичен празник за град Варна, се провежда всяка година в първата неделя на месец август. В проявата могат да вземат участие плувци от всички краища на света, навършили 12 – годишна възраст. Организатори са ПСК „Черно море“, Община Варна и Военноморските сили на Р България.

Сподели: