Русенецът Христо Колев навърши 100 години

Русенецът Христо Колев навърши 100 години

В присъствието на своето семейство и приятели Христо Колев отпразнува днес своя 100-тен рожден ден в клуба на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България.

„Бъдете здрав и все така бодър и обгрижен от любовта на най-близките!“, е пожеланието от Община Русе. Заместник-кметът Енчо Енчев връчи на юбиляра поздравителен адрес и парична премия.

Началникът на Военно окръжие I степен – Русе подполковник Васил Петров му подари и почетен плакет от министъра на отбраната за участието във Втората световна война.

Христо Стоянов Колев е роден на 31.07.1923 г. в с. Баниска. Израства в многодетно семейство с 9 деца. Постъпва като войник в 33-и пехотен Свищовски полк (наричан още „железният“ или „коравият“ полк). Участва в първата фаза на Втората световна война, като полкът е базиран в Македония. С по-голямата си сестра – Денка Стоянова, която става доброволка във войната, се среща случайно на фронта.

След завръщането си Христо започва работа като пекар-фурнаджия в родното село и други градове в страната. Пенсионната възраст го заварва в хлебозавода в Русе. За постоянните грижи, които полага за него, столетникът е завинаги благодарен на своята племенница Екатерина Стоянова, с която споделят общ дом на ул. „Борисова“.

Сподели: