съдебна палата русе съд прокуратура

Русенка ще бъде екстрадирана в Гърция за изтърпяване на присъда

Русенският окръжен съд допусна предаване на 34-годишната българска гражданка А. А. на гръцките власти с цел изпълнение на наказание лишаване от свобода.

По делото е приложена Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Апелативна прокуратура гр. Тесалоники на основание влязло в сила на 27.05.2018г. решение на Едночленния полицейски съд гр.Верия. С ЕЗА се иска русенката да бъде задържана и предадена за доизтърпяване на 3 години 11 месеца и 29 дни от 4-годишна присъда за кражба. Според гръцките власти, А. А. на 13.10.2016г. в гр.Верия влязла в магазин за продажба на облекло и отнела тайно от чантата на А. Я. портфейла й, съдържащ 10 евро, личната й карта и една карта за теглене на пари, като впоследствие отишла в друг подобен магазин и се опитала да отвори чантата на служителката Х. И., за да отнеме портфейла й, но не успяла, защото била усетена. В ЕЗА е посочено, че съгласно Наказателния кодекс на Р.Гърция, извършеното се квалифицира като продължавана кражба и опит за кражба, за които е предвидено наказание лишаване от свобода за повече от три години. С влязлото в сила решение на съдебните власти на исканото лице е било наложено наказание от четири години лишаване от свобода ефективно, от което има остатък за изтърпяване в размер на 3г.11м.29д.

А. А. е задържана в 11,10ч. на 20.03.2021год. от органите на граничен контрол при излизане от страната през ГКПП“Дунав мост“- Русе.

Съдебният състав като съобрази всички представени доказателства и становища прецени, че ЕЗА отговаря на изискванията на закона и не са налице основания за отказ. Окръжен съд – Русе допусна предаване на А. А. на Република Гърция за изпълнение на наказание лишаване от свобода и определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ до фактическото й предаване на искащата държава.

Решението подлежи на обжалване в 5-дневен срок.

Сподели: