президент награждаване

Русенската акушерка Галя Добрикова бе удостоена с Почетния знак на Президента на България

Време за прочитане: 3 мин.

По случай Световния ден на здравето държавният глава Румен Радев отличи с Почетния знак на президента 15 изявени български лекари и специалисти по здравни грижи. Една от тях е старшата акушерка на Отделение Акушерство и гинекология Галя Добрикова. След награждаването тя благодари на всички, които са били част от професионалния и път и израстване: „Благодаря първо на родителите ми, защото с тяхната подкрепа успях да сбъдна детската си мечта! Благодаря на семейството ми за разбирането и за всички компромиси, които са направили през тези години, в името на професията ми! Любовта ми към професията акушерка стана още по- голяма благодарение на преподавателите ми и проф. д-р Иваничка Сербезова от Русенски университет! Важно е да имаш за пример авторитети. За мен акушерките Мария Чалъкова, Гинка Балтанова и Мария Маркова са били модел за подражание.Огромна благодарност към моите колеги, защото заедно изградихме един изключително сплотен екип, който работи всеотдайно и отговорно. Това, което съм, го дължа на тях, защото човек винаги трябва да има коректив, за да се учи и върви напред.Благодаря на Университетска болница „Канев“, че ми дава шанс за развитие и обучение. Отделението по акушерство и гинекология в нашата болница е една съвременна база, на европейско ниво, а това ни дава възможност да предоставим на нашите пациентки грижата, от която се нуждаят.Благодаря на проф. д-р Георги Хубчев! Благодарна съм му, че ме подкрепяше в моето професинално развитие, за уроците, които ми даде за действие при критични ситуации, за това, че за успеха на едно начинание най- важен е екипът, с който работиш. За примера, че никога не трябва да спираш да се учиш и да се развиваш и като професионалист и като човек.Благодаря на момичетата, които се впускат в предизвикателството-професия акушерка. Една голяма част от тях избират да продължат да работят при нас и благодарение на знанията и уменията, които са получили са наши равностойни колеги.Накрая, но не на последно място искам да изкажа благодарността си към Алианс на Българските Акушерки/Alliance of Bulgarian midwives. Благодаря Ви за признанието и за предизвикателството, защото тази награда е за всички нас, българските акушерки, но тя е и голяма отговорност!“

Здравната ни система се нуждае от лечение, за да бъде ефективна и съхраняваща здравето на хората. Система, която да спре изтичането на кадри и ресурси, да направи работната среда по-сигурна и да даде възможност медицинските специалисти да развиват своя талант. Това  заяви държавният глава Румен Радев на церемония на „Дондуков“ 2 за отличаването с Почетния знак на президента на изтъкнати медицински специалисти. На награждаването присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Президентът отбеляза приноса през последната година на отличените общопрактикуващи лекари за улесняване на достъпа до изследвания и консултации в доболничната помощ. „Сред нас са и хората, които помагат да се роди нов живот, което ни дава и надежда за бъдещето ни като нация“, допълни той и изрази благодарност към наградените акушерки за грижата им за бъдещите майки и новородените деца. „Днешната церемония е признание на цялото ни общество за вашия  професионализъм и всеотдайност. Тя е знак и за всички ваши колеги, посветени на идеята за правото на здраве за всеки“, подчерта в словото си Румен Радев.

От името на наградените д-р Гергана Николова благодари за признанието и високата оценка. Тя отбеляза, че отличие заслужават всички български медици и посвети своята награда на медицинските специалисти, загубили живота си в изминалата тежка година, спасявайки живота и здравето на своите пациенти.

След края на церемонията държавният глава и вицепрезидентът се срещнаха с отличените семейни лекари и акушерки. Като проблеми на съсловията бяха посочени липсата на електронизация в здравеопазването, сериозната административната тежест върху специалистите от доболничната помощ, застаряването на кадрите, възможностите за професионално развитие и недостатъчното финансирането на дейностите в извънболничната помощ. Според президента Румен Радев неравенствата в системата на здравеопазването могат да се преодолеят чрез рационален механизъм за разпределение на ресурсите.  


Сподели:

Още новини от деня