Русенската балетна трупа посвещава "Лебедово езеро" на 29 април - Международния ден на балета

Русенската балетна трупа посвещава „Лебедово езеро“ на 29 април – Международния ден на балета

На 29 април по света се чества международният ден на балета! На тази дата е роден Жан-Жорж Новер, смятан за баща на балетното изкуство в днешния му вид.

Русенската балетна трупа посвещава на този голям празник шедьовъра на П. Й. Чайковски “Лебедово езеро”, който е еталон на балетното изкуство. От почти две години русенската публика не е гледала това заглавие.

На 27 април от 19 ч. В Доходното здание Държавна опера – Русе ще представи „Лебедово езеро“-балет в четири действия от Пьотр Илич Чайковски. Либретото е на Владимир Бегичев и Василий Гелцер, хореографията – на Мариус Петипа и Лев Иванов.

Постановка и режисура – Румен Рашев

Художник на декора и костюмите – Първолета Чавдарова-Летиция

Художествен ръководител – Весела Василева

Помощник-режисьор – Елена Колева

„Лебедово езеро“ е първият балет, който Пьотр Илич Чайковски създава. Композиторът го възприема като свой творчески експеримент. В писмо от 10 септември 1875 година Чайковски споделя с Николай Римски-Корсаков: „Приех да напиша музиката към балета „Езерото на лебедите“ отчасти за пари, от които имам нужда, отчасти за това, че отдавна ми се искаше да изпитам силите си в този музикален вид.“ Композиторът работи върху тази своя идея през 1875-1876 година и творбата се появява със заглавието „Езерото на лебедите“. Главната героиня на приказната история е Одета – принцеса, превърната в лебед.

Чайковски има доста по-ранен опит за създаване на балет със заглавие „Синдрильона“. Той остава незавършен. По-късно композиторът завършва едноактен балет със заглавието „Лебедово езеро“ по руската приказка „Лебед птица – свенлива девица“, който се реализира като домашно представление през 1871 година. Изборът на сюжет е провокиран от мистичните и страховити приказни истории от руския фолклор за омагьосани и превърнати в птици красиви девойки. Но в основата на сюжета на „Лебедово езеро“ стоят не само древно-руските предания, а също и елементи от западно-европейски митове и легенди. Всичко това, заедно със силата на въздействието на монументалните музикални картини, превръща първия балет на Чайковски в безспорна световна класика, в която израстват фигурите на хореографите Петипа и Иванов, родили класическия вариант на балетната хореография на „Лебедово езеро“. Чрез нея той се превръща в този модел за класическа балетна творба в света на балетното изкуство, който модел познаваме и ценим и днес.

Сподели: