Русенската библиотека с Национална награда „Христо Г. Данов“ 2022

Русенската библиотека с Национална награда „Христо Г. Данов“ 2022

Русенската библиотека беше удостоена с Националната награда „Христо Г. Данов“2022 в категорията „Библиотечно дело“. Горди сме, че заслужихме това отличие за втори път след 2005 г.!

Носителите на тазгодишните награди за принос в българската книжовна култура бяха обявени и връчени на церемония в двора на Къщата-музей на Христо Г. Данов в Стария град на Пловдив.

С приза за цялостен принос е удостоен посмъртно поетът Марин Бодаков. В категорията „Българско издателство“ наградата получи издателство „Хермес“, а за автор на българска художествена литература е отличен Христо Добротинов, автор на „Светулките ще ти покажат пътя“ на издателство „Хермес“. Призът за преводач на художествена литература е заслужил Васил Самоковлиев за превода на книгата „Сватби в къщата“ на Бохумил Храбал. За автор в областта на хуманитаристиката е отличен Иван Маразов за книгата „Златната утопия“ на издателство „Захарий Стоянов“. Мая Дългъчева получава отличието за автор на издание за деца за книгата „Какво е да си майка“. В категорията „Художник или дизайн и оформление на книга“ е отличен Ясен Гюзелев за книгата „Орфей и Евридика“ от Иван Б. Генов. Отличието в категория „Представяне на българската книга“ е за Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ за Клуб „Писмена“.

Националната награда „Христо Г. Данов” е учредена от Министерството на културата и Община Пловдив през 1999 г. и се присъжда ежегодно по случай 24 май. Съгласно утвърдения Статут на наградата на конкурсен принцип се определят и връчват награди в осем категории: „Българско издателство”; „Автор на българска художествена литература”; „Преводач на художествена литература”; „Автор в областта на хуманитаристиката”; „Автор на издание за деца”; „Художник или дизайн и оформление на книга”; „Представяне на българската книга” и „Библиотечно дело”. Министърът на културата връчва и една Голяма награда за цялостен принос в националната книжовна култура. На носителите на наградите се връчват диплом, малка пластика и парична награда, а на номинираните – диплом. Автор на статуетката на наградата „Христо Г. Данов“ е скулпторката Диана-Мария Райнова.

Сподели: