Д-р Лиляна Ташкова: 160 от родените на година 1600 деца в Русе са недоносени

Русенската болница „Канев“ получи апаратура и техника от „Българската Коледа“ и от синдикати в МВР

Университетската болница „Канев“ в Русе получи днес апаратура и техника от благотворителната инициатива „Българската Коледа“ и от синдикати в МВР.

„Отделение „Неонатология“ се сдоби с два дълго мечтани подаръка от „Българската Коледа“, каза началникът на отделението д-р Лиляна Ташкова.

Тя обясни, че повече от 15 години децата, които имат нужда от диагностично уточняване и лечение в специализирани клиники в София, се транспортират със стар и неудобен транспортен кувьоз.
„От днес разполагаме с нов и изключително модерен транспортен кувьоз, който осигурява оптимално положение и комфорт на новороденото дете. Лек и удобен е за носене, има обширна прозрачна зона, която позволява наблюдение на детето по време на цялото пътуване“, каза д-р Ташкова.

Тя информира, че около 10 деца годишно се транспортират от Русе до специализирани клиники в София. Повечето от тях са недоносени и с много ниско тегло.

Вторият подарък от „Българската Коледа“ е дигитална система за транскутанен кръвно-газов мониторинг.

Д-р Ташкова обясни, че това е изключително ценен апарат, защото с използването му ще се сведат до минимум инвазивните и болезнени манипулации при децата, които имат нужда от дихателно подпомагане и апаратна вентилация.

По думите й за деветмесечието броят на недоносените деца е 118. В неонатологичното отделение в Русе към момента има шест недоносени бебета, като най-малкото е с тегло 650 грама.
Д-р Ташкова обясни, че от началото на годината в АГ-комплекса в Русе са се родили общо 1103 деца, като има 20 двойки близнаци. През комплекса са преминали 13 родилки с коронарвирус и 30 непълнолетни родилки.

Болница „Канев“ получи днес и други дарение – мобилни бактерицидни лампи за стаите в педиатричното отделение и осветителни тела за работните помещения.

То е част от националната кампания на Синдикалната федерация на служителите в МВР /СФСМВР/.

Председателите на русенските синдикални дружества към СФСМВР Иван Димитров и Венелин Шопов обясниха, че средствата за закупуването на техниката са събрани от служители на МВР.
Началникът на педиатричното отделение д-р Ева Цонкова обясни, че бактерицидните лампи са важни, тъй като всяка стая в детското отделение има нужда от щателна дезинфекция и обеззаразяване след напускане на пациент.

/Източник – БТА/

Сподели: