карл орф кармина бурана

Русенската опера с премиера на сценичната кантата „Кармина Бурана“ от Карл Орф на 12 ноември

Време за прочитане: < 1 мин.

Русенската опера представя премиерата на сценичната кантата  „Кармина Бурана“ от композитора Карл Орф на 12 ноември от 19 часа.

Произведението проследява възвишението и падението в живота, и най-важното от всичко – победата на човека над превратностите, поднесени му от съдбата. Работата по произведението бе представена обстойно днес от екипа, погрижил се то да види бял свят: режисьора Аделаида Якимова, дебютиращия диригент на Русенска сцена Сунай Муратов, Петя Динова – художник, хореография Таня Соколова, хореографът от „Нос“.

Постановката се опитва да разбие разбирането за класическата опера, каквото е било и желанието на композитора Карл Орф. Публиката ще види едно иносказателно представление, което прикрито под маската и алегорията. Режисьорът сравни спектакъла на сцената с произведението „Майсторът и Маргарита“ от Михайл Булгаков.

Произведението се появява между Първата и Втората световна война. Самият Карл Орф става известен за пръв път в Европа с това си произведение. Тогава той е на 45 години и следва неговия възход. По това време в Европа шества и се гледа театъра на Брехт, чиито маниер е използван в това представление.

Декорът в спектакъла е оскъден, поясни режисьорът, за да не разсейва публиката от същинския смисъл на произведението. Целта е да се постигне съпричастността на публиката, както това е ставало по времето на древногръцкия театър.

Няма разказ, няма сюжет и илюстрация на действието, определиха спектакъла от екипа. Всеки в залата ще разбере толкова за колкото той е подготвен, заключи г-жа Аделаида Якимова. Разбира се, ще има мултимедия. Много действащи лица ще са от движенческия театър.

Диригентът е благодарен за даденият му шанс в този спектакъл на Русенска опера. Той определи произведението като много сложно и с много персонажи и обемен хор. Близо 100 артисти са ангажирани в спектакъла, като само хористите са 45 на брой.

Русенци ги очаква едно изключително преживяване с „Кармина Бурана“ идния понеделник.

Сподели:

Още новини от деня