карл орф кармина бурана

Русенската опера с премиера на сценичната кантата „Кармина Бурана“ от Карл Орф на 12 ноември

Русенската опера представя премиерата на сценичната кантата  „Кармина Бурана“ от композитора Карл Орф на 12 ноември от 19 часа.

Произведението проследява възвишението и падението в живота, и най-важното от всичко – победата на човека над превратностите, поднесени му от съдбата. Работата по произведението бе представена обстойно днес от екипа, погрижил се то да види бял свят: режисьора Аделаида Якимова, дебютиращия диригент на Русенска сцена Сунай Муратов, Петя Динова – художник, хореография Таня Соколова, хореографът от „Нос“.

Постановката се опитва да разбие разбирането за класическата опера, каквото е било и желанието на композитора Карл Орф. Публиката ще види едно иносказателно представление, което прикрито под маската и алегорията. Режисьорът сравни спектакъла на сцената с произведението „Майсторът и Маргарита“ от Михайл Булгаков.

Произведението се появява между Първата и Втората световна война. Самият Карл Орф става известен за пръв път в Европа с това си произведение. Тогава той е на 45 години и следва неговия възход. По това време в Европа шества и се гледа театъра на Брехт, чиито маниер е използван в това представление.

Декорът в спектакъла е оскъден, поясни режисьорът, за да не разсейва публиката от същинския смисъл на произведението. Целта е да се постигне съпричастността на публиката, както това е ставало по времето на древногръцкия театър.

Няма разказ, няма сюжет и илюстрация на действието, определиха спектакъла от екипа. Всеки в залата ще разбере толкова за колкото той е подготвен, заключи г-жа Аделаида Якимова. Разбира се, ще има мултимедия. Много действащи лица ще са от движенческия театър.

Диригентът е благодарен за даденият му шанс в този спектакъл на Русенска опера. Той определи произведението като много сложно и с много персонажи и обемен хор. Близо 100 артисти са ангажирани в спектакъла, като само хористите са 45 на брой.

Русенци ги очаква едно изключително преживяване с „Кармина Бурана“ идния понеделник.

Сподели: