Русенската структура на ВМРО-БНД отбелязва четвърт век

Русенската структура на ВМРО-БНД отбелязва четвърт век

Време за прочитане: 4 мин.

25-годишнината си отбелязва на днешния 18 септември русенската структура на ВМРО-БНД. На този ден през 1996 г. по инициатива на Искрен Веселинов в град Русе е учредена ВМРО-БНД. Пръв негов председател е Стефан Бучаков, който го оглавява 15 години. През 2014 г. на поста е избран Асен Даскалов, заемащ длъжността до 2021 г. В момента Общинската структура се ръководи от инж. Ивелин Иванов.

Още през 1997 г. започва изграждането на структурите на организацията в област Русе. Първите след областния град са в Бяла, Сливо полско и Иваново, а към днешна дата в региона те са 25. Председател на Регионалния комитет на ВМРО-БНД вече 23 години е Искрен Веселинов, а зам.-председател е Галин Григоров. Днес във ВМРО-Русе членуват над 500 души, от които повече от половината са млади хора до 35 години.

Активно е присъствието на представители на организацията на различни нива в обществения и политическия живот в Русе. При изборите за местна власт общинските съветници от ВМРО имат категорично представителство в Общинския съвет през последните 5 мандата. 6 години председател на местния парламент беше Искрен Веселинов, а от 2 години поста заема Иво Пазарджиев. За активното си участие в обществения и политическия живот както на Русе, така и в страната представителите русенската структура Искрен Веселинов, Юлиан Ангелов, Галин Григоров, Стефан Бучаков, Асен Даскалов, Деян Стайков, Ивелин Иванов, Траян Тотев, Пресиян Костадинов и др. бяха избрани в ръководните органи на организацията, а жителите на област Русе гласуваха доверие на Веселинов, който защитаваше интересите им в 43-ото и 44-ото Народно събрание. Галин Григоров бе назначен за областен управител на област Русе през мандата 2016-2021 г.

Сред кадрите на ВМРО-Русе станали националноизвестни лица на Организацията – Искрен Веселинов, Юлиан Ангелов, Галин Григоров, Деан Станчев.

От създаването си до момента структурата на ВМРО в Русе е инициатор на множество патриотични инициативи, адресирани към русенското гражданство и такива в национален мащаб. Съществен е приносът ѝ при масовото отбелязване на официалните ни празници.

Принос през годините:

1. През 1999 г. ВМРО-Русе заедно с Областна администрация-Русе първи на национално ниво организират тържествено честване на Деня на Независимостта на България – 22 септември, приет от 38-то НС за официален празник на страната през 1998 година. 

2. Първата Общинска програма „Ин витро“ е реализирана по инициатива на общинските съветници от ВМРО в Русе през 2005 година.

3. Значимите постижения, предложения и утвърдени решения от Общински съвет по предложения на ВМРО се свързват с политиките за опазване и развитие на общинската собственост (общинските жилища), комуналните дейности, опазване на обществения ред вкл. премахването на високоговорителите от джамията, възможността за отстраняване наематели на общинска собственост, когато безпокоят съседите си и др.

4. На 17 април 2008 г. Общинският съвет в Русе прие Декларация за признаване и осъждане на геноцида, осъществен от Османската империя и младотурското правителство срещу арменци и българи, като съветниците от ВМРО бяха сред най-активно подкрепилите я. През годините русенската организация не пропуска на 24 април да изрази съпричастност към трагедията на арменския народ с почитане жертвите на геноцида.

4. През есента на 2008 г. ВМРО-Русе предложи идеята съвместно с Регионалния исторически музей да бъде разработена програма с издаване на учебно помагало за специални часове по „Русезнание“ като част от кампанията си „Да си русенец е чест и гордост“. С одобрението на Регионалния инспекторат по образование първоначално часовете бяха насочени към учениците от IV и V клас, като ВМРО лобира програмата по „Русезнание“ да бъде включена в бюджета на общината за следващата финансова година. Впоследствие предметът „Русезнание” влезе в учебните програми на учениците от пети до седми клас под формата на СИП. Целите на предмета са, изучавайки миналото на родния край и неговите традиции, децата да се запознаят с емблематични за града исторически моменти и личности, развивайки своите възприятия за национална идентичност. Инициирана от тогавашния председател на Общинския съвет Искрен Веселинов, разработена от музея и съгласувана с Регионалния инспекторат по образование, родолюбива инициатива на ВМРО-БНД-Русе стана реалност под формата на обучение в СИП от втория срок на учебната 2008/2009 г. През 2009 г. в шестнадесет училища в града започна провеждането на часове по тази дисциплина, учебният план на която съдържа петнадесет примерни теми.

През 2021 се проведе четиринадесетото издание на състезанието по „Русезнание“. Негов домакин е Регионалният исторически музей, а за основната организация и финансирането се грижи местната организация на ВМРО. По същество то представлява преглед и финална оценка на работата на училищните групи, изучаващи предмета.

5. Традиционен Велопоход Русе-Гюргево в памет на героите от Априлското въстание 1876 г. и Ботевата чета, за тринадесети пореден път  през 2021 г. Ежегодно вземат участие повече от 200 велосипедисти.

6. Честването на делото на „Червеноводската чета“ също бе възобновено от ВМРО – Русе. От 5 години се провежда и Комитския събор, посветен на това, който е и най-голямото събите възстановяващо бита на Възраждането.

7. Изграден бе параклис в двора на Дома за стари хора „Приста“,  финансиран от ВМРО.

ПАМЕТНИЦИ

– ВМРО-Русе  постави паметна плоча на мястото на родната къща на Баба Тонка Обретенова.

– Русенската организация постави възпоменателна плоча на кейовата стена в Русе в памет на убитите в престрелка на русенското пристанище от турските власти български революционери Никола Войводов и Цвятко Павлович.

– Паметна плоча на основателите на „Тайните офицерски братства“, създадени за освобождението на българите в Македония и Одринско – Борис Сарафов и Александър Протогеров ВМРО-Русе постави на ул. „Александровска” 124, в градинката до бившите казарми на Пети пехотен Дунавски полк.

– През 2020 г. бе финализирана отдавна замислената патриотична инициатива за паметник на Васил Левски в Русе. На алея в Парка на Възрожденците бе издигнат паметник на Апостола на Свободата с подкрепата на много дарители и фирми от целия град. Основният принос за осъществяването на идеята бе на Искрен Веселинов, който и бе председател на Сдружението за изграждане на паметник на Левски в Русе.

С дейността си през последните 25 години ВМРО – Русе се утвърди като сериозен радетел за защита на правата и интересите на обикновения българин и в частност русенец, както и за отстояване на традиционните български ценности на местно и национално ниво.

Сподели:

Още новини от деня