Емил Табаков представи премиерата на десетата си симфония на МФ "Мартенски музикални дни" в Русе

Русенската филхармония и маестро Емил Табаков откриха 60-ото издание на „Мартенски музикални дни“

Шейсетото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ – един от най-реномираните форуми за класическа музика у нас, бе открито тази вечер в Доходното здание в Русе.

Заместник-министърът на културата проф. Борислава Танева заяви, че фестивалът отново събира именити артисти от цял свят.

„Предстоят ни вълнуващи срещи с нови и утвърдени творци, с дебютиращи в България млади и изключително надарени изпълнители от нашата и световната музикална сцена. Творческият дух, талантът, професионализмът и новаторството ще ни съпътстват и обогатят с ярки образци на класическата и на съвременната музика“, каза проф. Танева.

Кметът на Русе Пенчо Милков заяви, че фестивалът е културна емблема на Русе, оставил дълбока следа у поколения русенци и музикални изпълнители от страната и чужбина. Той благодари за организацията на директора на „Мартенски музикални дни“ Ива Чавдарова.

Вечерта продължава с концерт на Русенската филхармония под диригентството на маестро Емил Табаков и с участието на френския виолончелист Орелиен Паскал – лауреат на „Кралица Елизабет“ в Брюксел.

Програмата включва изпълнение на Първия виолончелов концерт на Шостакович, чиято 115-годишнина честваме тази година, и Фантастична симфония на Берлиоз.

Началото на фестивала бе съпътствано и с откриването на документалната изложба „Началото“. Тя е посветена на 60-годишнината на музикалния форум и в памет на неговите основатели – проф. Саша Попов, Илия Темков и Михаил Кътев.

Експозицията представя първите 20 години от развитието на фестивала, чието начало е поставено като „Музикални дни на българо-немската дружба“. Показани са снимки от първия концерт, състоял се на 10 март 1961 г. с премиера на увертюрата „Септември 1923“, под диригентската палка на автора Васил Казанджиев, а също и от „Кантата на победата“ – от Ернст Херман Майер, в изпълнение на Русенската филхармония с диригент Илия Темков, хор „Дунавски звуци“ и солистите Мими Николова и Кирил Кръстев.

Зрителите могат да видят документи, свързани с организацията на фестивала, спомени и интервюта на участници, снимки и афиши от концертите, както и програми с представяните произведения.

Изложбата припомня някои от най-емблематичните гостувания на сцената на фестивала през 60-те и 70-те години на 20-ти век, като тези на Симфоничния оркестър и хор на Берлинското радио с диригенти Ролф Клайнерт и Хелмут Кох, Дрезденската филхармония с диригент Курт Мазур, Симфоничния оркестър на Съветското радио и телевизия с диригент Генадий Рождественски, Московския камерен оркестър с диригент Рудолф Баршай, Софийската филхармония с диригентите Д. Петков, К. Илиев, Ал. Владигеров.

Специално място е отделено на гостуването в Русе на Дмитрий Шостакович през 1965 г. и поставянето на операта „Катерина Измайлова“. Фестивалът „Мартенски музикални дни“ ще предложи до 3 октомври тази година среща с повече от 450 изпълнители от страната и чужбина, пет оркестрови и хорови концерта, осем ансамблови програми, оперна продукция, два джазконцерта и четири изложби.

Юбилейното издание беше отлагано три пъти досега заради пандемията от коронавируса. Това е и причината фестивалът да се състои за първи път през есента, а не както обикновено – през март.

/Източник – БТА/

Сподели: