Русенската художничка Таня Каратанева подреди самостоятелна изложба на "Борисова" 6, посветена на нейната 70-а годишнина

Русенската художничка Таня Каратанева подреди самостоятелна изложба на „Борисова“ 6, посветена на нейната 70-а годишнина

Русенската художничка Таня Каратанева подреди самостоятелна изложба на „Борисова“ 6, която бе посветена на нейната 70-а годишнина. Тя показва предимно нови творби. Сред 38-те платна, създадени с маслени и акрилни бои, пастели и акварел, се откроява темата за природата – природата като пейзаж; женската природа, а понякога и двете съчетани в едно, което изразява творческото внушение за иманентното присъствие на жената в разнообразните форми на заобикалящия ни свят.

В някои от картините  голата женска фигура, обгърната от топли цветове, заема цялото пространство на платното и създава усещането за жизненост, сила и енергия. Художничката разкри, че рисува на прима виста и не се оставя на обзелата я емоция, не обича да нанася корекции и нерядко след като чувството веднъж е отминало, поглежда строго и критично на създаденото. Сподели, че усеща как търси нови изразни средства и определи новите си творби като декоративно- еспресивни.

Харесва й да рисува цветя – заедно с женската фигура, морето и изобщо природата, те са нещото, което я вдъхновява и кара да рисува. В изложбата е в духа на любимите й художници – експресионисти, които са се събирали и творили в Париж. Изложбата ще остане до края на месец ноември.

Каратанева е бивш учител в СОУЕЕ с 35 години стаж. Художник е и имала национални участие в учителски изложби.

Сподели: