Русенска област е готова за зимата

Русенска област е готова за зимата

Време за прочитане: 3 мин.

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров заедно със заместник областният г-н Валентин Колев, както и с главният секретар на Областната администрация г-н Симеон Иванова проведоха съвещание с членовете на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния и общинските щабове, кметовете на общини и ръководителите на ведомства и организации.

След изслушване на докладите на осемте общини и на всички институции, имащи отношение по подготовката на област Русе за предстоящия зимен сезон стана ясно, че се предприемат всички необходими мерки за реакция при възникване на кризисни и екстремни обстоятелства на територията на региона.

По време на заседанието беше обсъдена и гласувана заповед на областния управител за създаване на организация и предприемане на превантивни мерки за намаляване на последствията за населението при бедствия, осигуряване нормалното функциониране на инфраструктурата, снабдяването, услугите и почистването на снежната покривка по пътната мрежа през зимен сезон 2018-2019 г., както и цялостната подготовка на областта при екстремални зимни условия.

Освен горепосоченото бяха взети и решения относно предприемане на необходимите действия за сключване на договори за снегопочистване и/или зимно поддържане на пътната мрежа, както и създаване на организация за проверка готовността на договорираната снегопочистваща техника за поддръжка на Републиканската и общинските пътни мрежи. До 31 октомври кметовете на общините и директора на Областно пътно управление трябва да предприемат необходимите действия за сключване на договори за снегопочистване и/или зимно поддържане на общинската пътна мрежа, както и да създадат организация за проверка готовността на договорираната снегопочистваща техника за поддръжка на Републиканската и общинските пътни мрежи. Традиционно акцент ще бъде поставен и върху своевременното снегопочистване и осигуряване подход към жилищата на болните на хемодиализа.

В срок до 26-ти октомври ще бъдат уточнени и всички детайли по създаването на организация за преминаване на аварийни дежурни екипи през затворени пътни участъци при усложнена зимна обстановка.
Също така до 26-ти октомври е необходимо да бъде сключен договор за снегопочистване, опесъчаване и почистване в зоната на ГКПП – Дунав мост, включително пътническите и товарните терминали, както и прилежащите площи в района на граничната зона.

Основен проблем в Община Русе са екстремалните зимни условия. Важна в този смисъл е кореспонденцията с ОПУ – Русе и останалите пътни управления в страната. Идеята е добре да се регулира трафика на камиони през Дунав мост 1 при обилен снеговалеж, за да се осигури добро снегопочистване, особено по отношение на бул. „България“ и струпването на тези МПС там, заяви днес Спасимир Димитров – директор на дирекция „Обществен ред и сигурност“ при Община Русе.
За снегопочистването се ползват външни фирми. Договорът за общинската пътна мрежа е за 2019 година. В рамките на 2 седмици може да се сключи договор с други фирми за останалите пътища след изтичането на договорите през декември тази година и проведена обществена поръчка.

Очакват се проблеми поради тежките ремонти, които и в момента създават проблеми на трафика. Паркирането на МПС от гражданите и фирми трябва да се съобразява с пътните знаци в града, особено при снеговалеж, за да се улесни снегопочистването в града, отбеляза още той.

Предстои тръжна процедура за поддържане на пътната мрежа за 2019 година, заяви днес зам. – кметът на Община Борово Петър Петев. Общината има договор за поддържане през тази година.

Същото важи и за Община Бяла. До края на ноември може да се сключи договор за поддържане на общинската пътна мрежа за идната година. Не са преразходени средства за зимно поддържане през отминалия сезон.

В общината сега се почистват банкетите около пътните платна, доставят се инертни материали и размразяващи препарати. Състоянието на язовирите на територията на общината е добро и е започнало понижаването на нивата им. До края на октомври ще се изчистят нередностите според предписанията, дадени от комисията.

Добра готовност за наближаващия зимен сезон отчетоха и от общините Ветово, Две могили, Сливо поле, Ценово, Иваново.

/на снимката сега/

Сподели:

Още новини от деня