Държавна Опера Русе

Русенска опера представя на диригентския подиум таланта от Националната опера в Анкара

Време за прочитане: 2 мин.

Русенска опера представя на диригентския подиум таланта от Националната опера в Анкара. Сунай Муратов е роден в Плевен.

Музикалните му занимания започват когато е на шест години и завършва СМУ „Панайот Пипков“ със специалност цигулка.

Продължава образованието си в ДМА „Проф. Панчо Владигеров“ и се дипломира със специалностите хорово и оркестрово дирижиране при профeсорите Стоян Кралев, Иван Вульпе и Иван Бакалов. Като отличен студент е носител на престижната стипендия „Проф. Георги Димитров“.

Диригентският дебют на Сунай Муратов е в продукциите на „Вълшебната флейта“ и „Севилският бръснар“ на сцената на Бургаската опера, където работи в периода 1996-1998 година. През 1996 година той е асистент-диригент на Борислав Хинчев в постановката на операта „Еврейката“ от Фроментал Халеви в Софийската опера.

Варненската опера е следващият театър, където през 1998-2000 година младият диригент работи. На оперната сцена и на концертния подиум той се среща с едни от най-авторитетните оперни артисти и солисти-инструменталисти у нас. Тогава обогатява репертоара си с множество симфонични, оперни и кантатно-ораториални произведения. В това време осъществява и редица турнета из страната и чужбина.
От края на 1999 година Сунай Муратов се присъединява към екипа на Националната опера и балет-Анкара и се утвърждава като един от водещите оркестрови диригенти в Турция. През 2007 и 2009 дирижира Набуко и Лебедово езеро в известния международен фестивал „Аспендос“.

Богатият репертоар на Сунай Муратов включва редица оперни заглавия. Сред тях могат да се отбележат Вердиевите Аида, Трубадур, Травиата, Риголето, Отело, Селска чест (Маскани), Палячи (Леонкавало), Бохеми и Тоска (Пучини), Дон Паскуале (Доницети), Вълшебната флейта и Отвличане от сарая (Моцарт), също и оперетите Прилепът (Йохан Щраус-син), Царицата на чардаша (Калман), Парижки живот (Офенбах), както и опери от турски композитори.

В симфоничния и инструменталния жанр репертоарът на диригента Сунай Муратов включва симфонии от Хайдн, Моцарт, Бетовен, Шуберт, Шуман, Брамс, Брукнер, Чайковски, Рахманинов, Шостакович, Прокофиев, Стравински, Малер, Мусоргски, Александър Танев, Веселин Стоянов, Панчо Владигеров и други.

Диригентът обогатява репертоара си и с множество балетни заглавия – Лебедово езеро, Лешникотрошачката, Анна Каренина, Дон Кихот, Жизел. В кантатно-ораториалния жанр Муратов дирижира произведения от Верди, Моцарт, Брукнер, Малер, Стравински, Бетовен, Аднан Сайгун и други.
Маестро Сунай Муратов е един от утвърдените и високо ценени оркестрови диригенти в Република Турция. През изминалия сезон в Националната опера-Анкара Сунай Муратов е бил диригент-постановчик на операта Кармен и оперетите Прилепът и Парижки живот.

От началото на юбилейния творчески сезон на Държавна опера-Русе българският диригент Сунай Муратов е част от нейния екип. На 12 ноември 2018 година, от 19 часа, в зала Опера – Русе, Маестро Муратов ще дирижира премиерния спектакъл на философската кантата от Карл Орф -”Кармина Бурана”, а на 17 ноември, 19 часа, в зала Опера – оперетния концерт с музика на Йохан Щраус, Франц Лехар и Имре Калман – “Виенски меланж”.

Сподели:

Още новини от деня