Русенска търговско-индустриална камара кани русенци да се включат в „Европейската нощ на учените“

Русенска търговско-индустриална камара кани русенци да се включат в „Европейската нощ на учените“

Русенска търговско-индустриална камара кани русенци да се включат в „Европейската нощ на учените“

За поредна година Русе ще е домакин на инициативи в рамките на Европейската нощ на учените – мега събитие, което всяка година се провежда едновременно в над 300 града в цяла Европа и по света. През 2019 г. ще бъде направена връзка със съхраняване на културното наследство и 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз.

Тази година ще гостуват видни български учени, с които ще се дискутират теми вариращи от екзопланети, през климатични промени, до безглутенови храни. Програмата ще включва още химични опити, палеонтоложко шоу и разхождащ се динозавър, астрономия за начинаещи, самолетостроене и авиомоделизъм, разходка из човешкото тяло. Индукционна бобина на Тесла ще покаже нагледно магията на електричеството, а атрактивни химични експерименти отново ще очароват малки и големи.

По традиция регионалният организатор на инициативата – Русенска търговско-индустриална камара, кани всички русенци и гости на града да представят своето виждане за света на науката. За целта са обявени няколко конкурса, които всяка година се провеждат в периода преди Европейската нощ на учените. Крайният срок за кандидатстване е 20 септември, а категориите са:

REFRESH Фото и Видео  
Онлайн фото- и видеоконкурс за млади хора, който поставя пред участниците предизвикателството да открият науката около себе си, да направят снимка или селфи с мобилните си телефони или да заснемат 3-минутно видео на научна тема и да ги споделят с нас. 

Информация и регламент: https://nauka.bg/night/refresh-video/

REFRESH Touch  
Този конкурс за рисунка е насочен към деца и младежи със слухови увреждания и търси начина, по който те самите се виждат в науката.

Информация и регламент: https://nauka.bg/night/refresh-touch/

REFRESH Voices 
Серия от аудио записи, посветени на научни теми, които ще бъдат представени по време на събитието и ще бъдат достъпни за изтегляне – със специален фокус върху нуждите на хората с увредено зрение. 

Информация и регламент: https://nauka.bg/night/refresh-voices/

REFRESH Момичета в науката 
Онлайн конкурс за есе как момичетата се виждат в науката и технологиите. 

Информация и регламент: https://nauka.bg/night/refresh-girls/

Европейската нощ на учените ще се проведе на 27 септември 2019 г. Очаквайте повече подробности относно програмата по градове на: https://nauka.bg/night/
Следете ни и във Facebook – https://www.facebook.com/ResearchersBG/ и https://www.facebook.com/rcci.bg/

„Европейска нощ на учените“ е инициатива, която се провежда в рамките на проект REFRESH (Relate, Experience, Find Research Everywhere and SHare) финансиран от Европейската комисия  програма „Хоризонт 2020“ Мария Склодовска-Кюри. В проекта участват 21 основни и 27 асоциирани партньори от цялата страна, с мащабна програма в 14 селища на територията на България.

Сподели:

Още новини от деня