Русенските анестезиолози с професионален празник

16 октомври 1846 година се смята за рождения ден на науката анестезиология, а САЩ – за нейната родина. На тази дата английският учен Уйлям Мортън прави първата демонстрация на анестезия (обезболяване) с етер в Масачузетската Главна болница в Бостън.

У нас съвременната анестезиология въвежда чехът Антон Франц Червенаков (1908 – 1984). По негово предложение към ИСУЛ се създава специалност по анестезиология през 1956 г.

Повечето пациенти възприемат анестезиолога просто като човекът зад маската, който им помага да заспи. Всъщност анестезиолозите са високо квалифицирани лекари, специализирали да осигуряват контрол на болката Ви и да се грижат за Вашето състояние, както в операционната зала по време на операцията, така и преди и най-вече след края й.
Анестезиологът е не само многопрофилен специалист с познания в областта на вътрешните болести, кардиология, неврология, ендокринология, но и психолог. Обикновено пациентът е притеснен поради предстоящата операция и анестезиолозите са хората, които обясняват, успокояват, отговарят на всякакви въпроси.

В отделение „Анестезиология и интензивно лечение“ към УМБАл „Канев“ АД работят 17 лекари, 4 от които специализанти. Началник на отделението е д-р Лидия Стефанова. Към отделението има три структури: Анестезия в централен операционен блок, Интензивно лечение на заболявания с хирургическа насоченост и Анестезиология и интензивно лечение в акушерството и гинекологията.

Честит празник на всички анестезиолози!

Сподели: