Русенският Екомузей получи дарение на нов екземпляр – брадата агама

Русенският Екомузей получи дарение на нов екземпляр – брадата агама

Русенският Екомузей получи дарение на нов екземпляр – брадата агама. Предоставен е от Радослав Радков от гр. Кубрат, който до този момент го отглежда като домашен любимец, но поради липса на достатъчно пространство в дома си, не може да продължи да се грижи за него. Агамата е на две години и носи името, което й дават досегашните й собственици – Мишо. Животното идва със собствения си терариум, снабден с инфрачервена светлина и UV-лампа, които са необходими за поддържането на жизнения статус на екземпляра на ниво и имитират условия, близки до естествените. Интериорът на терариума е от природни материали, обособени в него са местата за пиене на вода, хранене и къпане на агамата. Менюто на животното ще включва основно растителна храна. В момента специалистите на Екомузея изучават условията на живот и навиците на новия обитател, за да се запазят такива, каквито са били до този момент, което ще съдейства за по-бързата и лесна адаптация в музея.

Брадата агама е вид брадат дракон – гущер, обитаващ разнообразни пустинни и полупустинни територии в Австралия. Видът е много популярен за отглеждане като домашен любимец и се среща в множество зоопаркове. Възрастните екземпляри от вида обикновено израстват до около 60 cm на дължина, като повече от половината от дължината им заема опашката. Те варират в широки граници: кафяви, сиви, червеникаво-кафяви, червени, жълти, бели, оранжеви, зелени. Способни са да променят в известна степен нюанса на цвета си, което им е от полза при регулирането на телесната температура. Те демонстрират превъзходство над други организми чрез характерно клатене на главата.

Благодарение на новото дарение Екомузеят разполага вече с две агами. Пространствата и ресурсите на музея обаче са ограничени и хората трябва да избират внимателно домашните си любимци, за да не се налага да се разделят с тях.

Сподели: