Русенският клуб “Нашенци” е най-многобройния във фолклорния фестивал “Беленско хоро”

Русенският клуб “Нашенци” е най-многобройния във фолклорния фестивал “Беленско хоро”

Клуб по български хора̀ “Нашенци”, водени от Соня и Венцеслав Неделчеви участва този уикенд във второто издание на фолклорния фестивал “Беленско хоро” – гр. Бяла със забележителна програма и група от 60 изпълнителя.

В изпълнението с продължителност от 6 минути клубът представи 7 хора̀ от региона на градовете Русе и Бяла, известен с етнографската група хърцо̀и и заслужено спечелиха овациите на публика и организатори. Пламен Велев – председател на НЧ “Трудолюбие 1884”, в качеството си на организатор на събитието заедно с Община Бяла и Клуб по спорт и танци “Фламинго” ЕТНО удостоиха Нашенци с грамота за “Най-голям танцов състав” във фолклорния фестивал. В програмата колективът  “вдигна публиката” с традиционни хора от селата Чилнов, Обретеник, Тръстеник, Каранци и завършиха с над 200-годишна игра от село Николово.

Клуб “Нашенци” Русе е с мисията да съхрани колкото се може повече от позабравените или изчезващи образци на фолклорното танцово изкуство, като в последните години се фокусира върху хора̀та от Североизточна България и етнографските групи грѐбенци, ка̀панци и хърцо̀и. Изследването им е част от дисертационния труд, който подготвя хореографът на клуба – Венцеслав Неделчев. 

Сподели: