Русенският митрополит Наум бе гост на официалния прием по случай ръкоположението на новия никополски епископ Страхил Каваленов в Русе

Русенският митрополит Наум бе гост на официалния прием по случай ръкоположението на новия никополски епископ Страхил Каваленов в Русе

Време за прочитане: < 1 мин.

На 19 март 2021 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум бе сред гостите на официалния прием в Католическата епископия в Русе, даден по повод ръкоположението на новия Никополски епископ Страхил Каваленов. На тържественото събитие присъстваха още Негово Високопреосвещенство архиепископ Анселмо Гуидо Пекорари, Апостолически нунций в България, представители на гражданската власт, отец Дираир Хадавян, свещеник на Арменците в Русе, г-н Юджел Хайредин, районен мюфтия в Русе, общественици, православни и католически духовници и граждани. По време на тържеството бяха отправени приветствия към новия Никополски епископ Страхил Каваленов, който от този ден поема обязаностите на архипастир за християните – католици в Северна България. Негово Високопреосвещенство митрополит Наум се обърна към епископ Страхил със сърдечно приветствие, пожелавайки му здраве и Божия подкрепа в бъдещото му архиерейско служение, подчертавайки за пореден път, че Русенска епархия е един от водещите примери за разбирателство и уважение между религиите.

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

ДО НЕГОВО ПРЕОСВЕЩЕНСТВО НИКОПОЛСКИЯ ЕПИСКОП СТРАХИЛ КАВАЛЕНОВ

ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

Приемете нашите най-сърдечни поздравления по повод ръкоположението Ви за Никополски епископ на Католическата църква в България, поемайки обязаностите на архипастир на християните – католици, населяващи Северните предели на родината ни.

Уверени сме, че Вашата добра образователна подготовка и административен опит, ще спомогнат да продължите делото на предшествениците си и с Божия помощ да го развиете и обогатите!

Обширната епархия, която поемате, има богата история и добър духовен живот, а във Ваше лице ще намери свой достоен църковен водач, вдъхновяван от саможертвения подвиг на блажения Евгений Босилков.

Удовлетворени сме, че отношенията между нашите църкви се развиват в духа на Христовата любов, а Русенска епархия е един от водещите примери за разбирателство и уважение между религиите.

Нека Бог ви благослови и дарува с дълго, благодатно и ползотворно служение на Христовия виноград!

На многая лета, владико!

С братска в Господа обич,

† РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ НАУМ

Русе, 19 март 2021 г.

Сподели:

Още новини от деня