Русенският митрополит Наум държа слово на панихидата първойерарсите на Българската православна църква

По решение на Св. Синод на БПЦ-БП, на 29 февруари Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум възглави заупокойната св. литургия в Бачковската ставропигиална св. обител в памет на блаженопочившите първойерарси на Българската православан църква – патриарх Кирил и екзарх Стефан. Митрополит Наум съслужи с Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на манастира, архим. Василий, протосингел на Софийската св. митрополия, архим. Григорий от манастирското братство и дякони. В края на богослужението митрополит Наум произнесе слово, след което се извърши панихида за блаженопочившите предстоятели, която беше възглавена от Българския патриарх Неофит. В поменното богослужебно последование взеха участие още Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас.

Русенският митрополит Наум държа слово на панихидата за първойерарсите на Българската православна църква Негово Блаженство екзарх Стефан и Негово Светейшество патриарх Кирил. Тя се състоя днес в Бачковската св. обител.

„Помнете вашите наставници,
които са ви проповядвали словото Божие,
и, като имате пред очи свършека на техния живот,
подражавайте на вярата им“
(Евр. 13:7).

Ваше Светейшество, Ваши Преосвещенства,
обични в Господа отци, братя и сестри,

Голяма мъдрост и непреходна истина е вложена в напътствието на свети апостол Павел към всички християни – препоръчано ни е да пазим паметта за нашите предшественици, които са били наши учители във вярата и в живота, и да подражаваме на оставения ни от тях пример. Памет и приемственост – тези са двете условия, абсолютно необходими за всеки човек и всяко общество, което желае да възхожда по духовната лествица на съвършенството и богоуподобяването – по лествицата, водеща ни към Божието царство.
Без памет за предците, без приемственост спрямо завещаното ни от тях, всички наши усилия ще остават напразни и не ще можем да надградим нищо, защото няма да я има основата, върху която да съзиждаме. Основата пък, оставена ни от тях, е твърдата скала на словото Божие – домът, който е съграден върху камък, и който никой и нищо не ще може да поклати (Мат. 7:24-27).

С ясно съзнание за всичко това и с неподправена обич Свещеноначалието на Православната ни църква е въвело добрата традиция в дните, предшестващи блажената кончина на приснопаметния Български патриарх Кирил, с панихида да се почита неговата вечна памет, заедно с паметта и на блаженопочившия Български екзарх Стефан – и двамата намерили своето последно земно жилище тук, под покрова на Божията майка, в светата Бачковска обител.

Третият и последен екзарх на възстановената преди точно 150 години независима Българска православна църква, както и йерарха, удостоен по Божия свят промисъл с честта да възстанови древния ни патриаршески престол, почитаме и днес, в съботния ден преди Неделя сиропустна, събрани в молитвена почит пред техните скъпи за нас образи, изпросвайки от Всеподателя опрощаване на греховете и вечен покой, за тях, както и за всички приснопаметни предстоятели и архиереи на Православната ни църква, като с любов и благодарност си припомняме делата им и се вдъхновяваме от оставения ни от тях пример и образец за всеотдайно и жертвено служение в полза на Църква и Отечество.

Да благоволи Всеблагият Бог, щото Православната ни църква да се води винаги от високия им пример за духовност и за църковност!. Нека пазим свято своето църковно единство, като не допускаме дух на разединение и на противопоставяне да витае между нас, но в единство и в единомислие уверено да водим кораба на Българската православна църква към спокойни води и тихи пристанища по примера, показан ни от Блаженейшия Стефан, Светейшия Кирил и всички богомъдри предстоятели и архиереи на светата ни Църква през вековете. В решенията и в действията си да се вдъхновяваме от тях – от тяхната вяра и от тяхната всеотдайност в архипастирското служение. Тогава и само тогава ще бъдем верни на паметта им и достойни техни приемници и продължители на родолюбивото им църковностроително дело.

Завещаният ни от предците образец на пастирство и на ревност по Божието дело е много задължаващ и изисква от нас максимално старание и всекидневни усилия за оделотворяване на техните свещени завети в съграждането на Православната ни църква и във въздигането ѝ „до пълната възраст на Христовото съвършенство“ (Еф. 4:13).

Нека в този свят ден с подобаваща почит и дълбока благодарност към Българския патриарх Кирил, към екзарх Стефан и към всички наши духовни отци от миналото заедно да се помолим за тях и от сърце да кажем:

„Блажено успение и вечен покой подай, Господи, на всички починали в мир Твои раби – блаженейши и светейши предстоятели на светата Българска православна църква – и направи вечна тяхната памет“!

Божията любов и Неговата велика милост, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!

Сподели:

Още новини от деня