Русенският митрополит Наум поздрави Вселенския патриарх Вартоломей по повод 80 години от рождението му

Русенският митрополит Наум поздрави Вселенския патриарх Вартоломей по повод 80 години от рождението му

Време за прочитане: < 1 мин.

Русенският митрополит Наум поздрави Вселенския патриарх и архиепископ на Константинопол – новия Рим Негово Светейшество Вартоломей по повод 80 години от рождението му. В приветствието се казва:

Позволете ни всесърдечно да Ви поздравим с изпълването на 80-годишнината от Вашето рождение – един юбилей, повод за радост за цялата Православна църква!

Вашият юбилей е празник и събитие, в който сме съпричастни да съпреживяваме достойното Ви и дълголетно първосветителско служение, издигнало на висок пиедестал авторитета на Майката Църква – Константинополска патриаршия.

Вие поехте патриаршеското служение във време на промени в Европа и света, време на предизвикателства пред Светата Православна църква, които посрещнахте и започнахте да решавате в дух на откритост и разбирателство, като с делата си въплътихте думите на Христа: „Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец“ (Мат. 5:16).
По Ваша инициатива бяха подготвени и проведени важни всеправославни инициативи, между които се откроява проведеният на остров Крит, Всеправославен събор, който постави началото на диалог по много наболели с векове въпроси, касаещи всички православни християни.

Със задоволство можем да констатираме, че във времето на Вашето служение взаимоотношенията между нашите братски църкви продължиха да се развиват в духа на Христовата любов, съгласно думите на Спасителя: „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си“ (Йоан 13:35).

Не на последно място бихме желали да Ви благодарим за Вашето добро и сърдечно отношение, което Вие винаги сте проявявали лично и към наше смирение, за което сме изключително признателни.

Като Ви поздравяваме още веднъж с Вашата юбилейна 80-годишнина, Ви пожелаваме крепко здраве и многолетно патриаршеско служение!
На многая лета!

С уважение и братска в Христа обич,

† РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ НАУМ


Русе, 29 февруари 2020 г.

Сподели:

Още новини от деня