Русенският университет започва работа по проект за равенство в изследователската работа по проект за равенство в изследователската дейност между мъже и жени по програмата за научни изследвания "Хоризонт 2020"

Русенският университет започва работа по проект за равенство в изследователската работа по проект за равенство в изследователската дейност между мъже и жени по програмата за научни изследвания „Хоризонт 2020“

Време за прочитане: < 1 мин.

Проект по програма „ХОРИЗОНТ 2020“ на международен консорциум, с участието на Русенския университет, получи одобрение от Европейската комисия. Проектът е на тема „Повишаване на равните възможности пред жени и мъже за изследователска дейност в Европейския съюз“ (ATHENA) и е финансиран по програма „Наука с и за обществото“ от Рамковата програма Хоризонт 2020.

В проектния консорциум участват общо 13 партньори (университети и изследователски организации) от Испания, Словения, Полша, Румъния, Словакия, Италия, България (Русенски университет „Ангел Кънчев“) и Португалия. Координатор на проекта е Агенция за консултации по европейски проекти и иновации от Испания. За Русенския университет това е четвърти пореден консорциум с водещия партньор. Проектът е с продължителност 48 месеца.

Основна задача пред проекта е да създаде вътрешни правила във всяка участваща партньорска организация, които да гарантират устойчивост на равните права между мъже и жени като научни работници.

 Въпреки високия процент на жени с висше образование, те заемат едва 30% от позициите на научни работници в Европейския съюз. В този контекст, проектът ATHENA е насочен към премахване на препятствията пред жените-изследователи по отношение на тяхното наемане, пенсиониране и кариерно израстване.

Сподели:

Още новини от деня