ректор унивреситет юбилей

Русенският университет отбеляза тържествено своя празник днес + ВИДЕО

12 ноември – Денят на Русенския университет бе тържествено отбелязан с поднасяне на венци пред паметника на неговия патрон Ангел Кънчев и откриване на изложба във фоайето, с награждаване на авторите на печатни и електронни издания.

По-късно, в Канев Център, станахме свидетели на тържествено събрание, в което участие взе цялата академична общност. Ректорът на Русенския университет изнесе тържествено слово по този повод. „За изминалата една година Русенският университет стана по-силен, по-мъдър и по вдъхновен“, отбеляза чл. – кор. проф. Христо Белоев в началото на тържественото си слово. Днес се навършват 73 години от създаване на образователната институция и 168 години от рождението на патрона Ангел Кънчев.

ректор ръководство русенски университет празник

цветя пред паметника на ангел кънчев русенски университет

русенски университет книги

„По-силен, защото още по-силно и категорично университета заяви своето участие в национален и международен мащаб. По-мъдър, защото видимо е нараснал броят на преподавателските и научни разработки, и иновации в образованието, с които е спечелил национално и международно признание. По-вдъхновен, защото претворяването на идеите на дипломантите и докторантите в дела, успехите на професионалните, културните и спортните клубове е вдъхновение и гордост за всички от Русенския университет.“

На днешният ден, ректорът припомни множеството поводи, когато името на Русенския университет е отбелязано с огромен респект. Такъв един повод е председателството на България на Съвета на ЕС през първите шест месеца. Това историческо събитие вписва университета като домакин на най-малко три събития:

  • през месец март – среща на високо ниво по повод развитието на туризма и образованието,
  • през май – организация и среща на президентите на България, Австрия и Румъния, по повод устойчивото развитие на крайдунавския регион.
  • През месец юни, съорганизация съвместно с ЕК и Министерството на образованието и науката и домакинство на конгреса HEInnovate, в подкрепа на институционалната промяна във висшето образование.

русенски университет книги

Сподели: