Русенският хор „Свети Георги Победоносец” при ОМД с диригент Мина Влайкова и пианист Божена Иванова се завърнаха със сребърен медал от конкурса MUSICA ORBIS PRAGUE FESTIVAL 2023

Русенският хор „Свети Георги Победоносец” при ОМД с диригент Мина Влайкова и пианист Божена Иванова се завърнаха със сребърен медал от конкурса MUSICA ORBIS PRAGUE FESTIVAL 2023

Русенският хор „Свети Георги Победоносец” при ОМД с диригент Мина Влайкова и пианист Божена Иванова се завърнаха със сребърен медал от конкурса MUSICA ORBIS PRAGUE FESTIVAL 2023.

Фестивалът се проведе от 29 юни до 3 юли, с активното съдействие на кмета и кметството на град Прага, в най-красивите и емблематични концертни зали и катедрали на града. Традиция е, кметът на град Прага да приема, приветства и дарява участниците в прекрасната сграда и конферентна зала на кметството, в старата част на Прага, а вечерта в ресторанта на кметството, под зала „Сметана“, в традиционна обстановка и музика, да дава богата вечеря за всички от фестивала. На срещата с кмета на Прага, нашият хор му връчи подарък и поздравителен адрес от кмета на град Русе, г-н Пенчо Милков.

Фестивалът е насочен към аматьорски симфонични оркестри, смесени и еднородни хорове от цял свят. Има състезателен, несъстезателен и концертен характер. Организаторите се стремят, да култивират приятелска, подкрепяща и вдъхновяваща атмосфера.

Всеки допуснат за участие състав, трябва да отговаря на критериите им и на изискванията на международното жури: да е утвърден като концертна формация, с конкурсни завоевания зад гърба си и богат репертоар от различни стилове и епохи. Направи впечатление, че журито и организаторите не толерираха смесването на хоровите изпълнения с хореографии, двигателни и шумови ,,ефекти“. Държаха на прецизно, красиво, чисто, хармонично, емоционално и правилно пеене, подсилено с адекватен и жив лицеизраз. С такава насоченост протече и двучасовата работна среща.

За хор „Свети Георги Победоносец“ участието във фестивала бе щастлива възможност да чуе, пее и се състезава с елитни хорове от Чехия, Словакия, Полша, Италия и САЩ.

Въпреки преобладаващия детски състав, нашият хор бе удостоен в категория „Фолклор’’ със сребърен медал. Златен медал за смесен хор ,,Вочи алегре“ от Словакия. Трето място, бронзов медал, се връчи на мъжки хор ,,Серпедди Синнай“ от град Синнай, Сардиния, Италия.

Хор „Св. Георги Победоносец” изнесе два вълнуващи концерта с българска и европейска музика. На 2 юли, в огромната и красива катедрала ,,Св. Витус“, в неделната меса, посетена от туристи от цял свят и излъчвана по телевизионни канали, изпя ,,Милост мира’’ от Добри

Христов, произведение, избрано из ортодоксалния репертоар на хора от органиста на църквата.

Незабравими ще останат вечерната разходка , вечерята, дружеските разговори и хорови песни на кораб, носещ се край бреговете с богато украсени, осветени и изискани сгради, на река Валтава.

За фестивала и град Прага, думите ни не стигат. Трябва да се види и преживее на място и ние имахме това Щастие!

За реализацията на поканата към Хор „Св. Георги Победоносец” при ОМД Русе, да представи нашите певчески традиции на международния форум в град Прага, Р. Чехия, за да се чувстват децата ни пълноправни и равностойни участници на международния форум, огромната финансова заслуга е на нашия кмет г-н Пенчо Милков, Община Русе, директорката на Общински младежки дом г-жа Красимира Николаева и спонсорите: БУЛМАРКЕТ ГРУП АД, доц. Кирил Панайотов, управител на лечебни заведения ,,Медика“ и родителите на хористите! Една стойностна подкрепа, признателност и поощрение в навечерието на 30-та годишнина на хора и инвестиция в културното съзряване на подрастващите русенци.

Ето какво сподели основателят на международния фестивал MUSICA ORBIS PRAGUE FESTIVAL г-н Джон Трегелас с хор „Св. Георги Победоносец”:

„Скъпи приятели от Хор Св. Георги Победоносец’’,

Благодаря ви за участието в MUSICA ORBIS PRAGUE FESTIVAL. Ще имаме много щастливи спомени от Вашето гостуване, не само защото сте първият български ансамбъл, участващ в нашия фестивал, но и заради разнообразните, забавляващи и очарователни изпълнения на високо певческо и артистично ниво. Ние, също така, ще Ви запомним и като най-приятелския хор, който сме имали удоволствието да посрещнем в Прага!

Пожелаваме Ви безопасно пътуване обратно до Русе и се надяваме да Ви видим отново скоро!

С всяко най-добро пожелание Джон Трегелас 2.VII. 2023 г.

Прага, Република Чехия “

За 2024 година, хор „Свети Георги Победоносец” при ОМД Русе получи покана за участие от председателя на журито, австриеца Юрген

Партаж, в качеството му на изпълнителен и артистичен директор, в Международния младежки музикален фестивал за хорове, групи и оркестри Summa Cum Laude, който се провежда ежегодно във Виена, Австрия през юли, в двете основни зали за класически концерти в града – Златната зала на Musikverein (откъдето Виенска Филхармония поздравява целия свят с новогодишен концерт на 1-ви януари) и Konzerthaus.

Сподели: