сградата с часовника русе

Русенски историк представи пред ученици нови и малко известни факти от живота на революционера Ангел Кънчев

По инициатива на БТА русенският историк и изследовател д-р Веселина Антонова представи пред ученици от ОУ „Ангел Кънчев“ нови и малко известни факти от живота на Ангел Кънчев. В срещата участва и Толя Чорбаджиева – началник на отдел „Държавен архив“ в Русе. Събитието се състоя в националния пресклуб на БТА в крайдунавския град, а поводът е 151 години от кончината на българския революционер. 

Д-р Антонова разказа на децата за новооткрити документи в Османския архив в Истанбул, където се съхраняват телеграми за самоубийството на Ангел Кънчев, паспортът и други документи, преведени от проф. Орлин Събев. 

Тя обясни, че предателство към Ангел Кънчев няма. 

„На брега на Дунава той решава да се самоубие, след като вижда заптиетата. Те решили да го проверят, тъй като няколко дни преди това в града е имало убийство и охраната била засилена. Кънчев се уплашил, че може да е предаден и сложил край на живота си, като се прострелял с револвер“, обясни д-р Антонова. 

По думите й той нямал психиката на Левски. Бил е много млад и нямал опита да реагира хладнокръвно. 

Д-р Антонова каза още, че преди две години е издала и биографична книга за Ангел Кънчев – „Пожелай свободата“. 

Толя Чорбаджиева обясни, че в Държавния архив в Русе няма много документи за Ангел Кънчев – освен регистри за пътувания на българи из различни населени места, както и тескерета (паспорти). 

Сподели: