Русенски и гюргевски автори представиха творбите си в общ сборник

Русенски и гюргевски автори представиха творбите си в общ сборник

Изключително емоционална вечер събра творци от Русе и Гюргево. Сборникът „Дунавски съзвездия“ представя поезия и проза на румънски и български автори. Изданието е на Съюзът на свободните писатели и беше представен от Надежда Радева.

Красивото книжно издание е с цветни илюстрации на румънския фотограф Василий Аркану и представя творбите и на двата езика. Сборникът е събрал 24 русенски и 17 румънски творци.

В своето емоционално приветствено слово румънската поетеса, писателка, журналистка и интелектуалка Дуня Паланджеану сподели, че започва една литературна приказка: „Дунав не ни разделя, а ни свързва и вдъхновява. Ние сме едно семейство на пишещи хора и артисти. Днес представяме една особена антология, която осветява красивите връзки между Гюргево и Русе.“

Езикът на душата и сърцето е говорил най-красноречиво, и описва взаимния културен обмен през годините. Антологията е мост между двата народа и помага да бъдат опознати по-добре стойностите на националните традиции и култури. Тази антология говори за приятелство и любов за сегашното състояние на действителността, която вдъхновява творците от двата бряга на Дунав.

Артистите посветиха това особено събитие на двата приятелски града Гюргево и Русе, които скоро честваха своя духовен и небесен покровител Св. Георги Победоносец.

Сподели:

Още новини от деня