Русенски младежи участваха в младежки обмен в Кьолн

Русенски младежи участваха в младежки обмен в Кьолн

Шест младежи на възраст от 18 до 29 година взеха участие в Международен доброволчески проект на Младежка Академия в близост до Кьолн, Германия, който се проведе от 13 до 28 юли. Tе бяха изпратени там от Младежки дом – Русе и подкрепяща организация сдружение „Вдъхновение“, като партньори по международния проект. Работата им като доброволци включваше различни дейности, предимно свързани със социалните услуги. Основната дейност те проведоха в Клостер Гардън – социален дом за възрастни и за майки с деца. Домът се намира в село Мертен и съвместява различни социални услуги, като грижа за хора страдащи от деменция, самотни възрастни, майки с малки деца, които се нуждаят от временна подкрепа, както и детска градина за деца от околността.

Българските младежи заедно със свои връстници от Германия, Шотландия и Италия също участници в проекта, прекараха шестнадесет дни в грижа за възрастните и за децата. Те помогнаха много и в поддръжката на парка и градините на дома и изработиха сами къщички за птици, дървени модули за детска игра и дори скулптури, които аранжираха сред парковото пространство. Младежите споделиха, че участието в такъв проект е много ценно за тях, тъй като им позволява да се срещнат с връстници от Европа и да работят заедно, а също и заради възможността да получат ценен опит в социалната сфера.

Проектът е насочен и разработен с поглед към младите хора, които срещат трудности в различни области на живота си и има като своя идеална цел изравняване на стандарта на живот на младежите от Европа и равен старт за тях. В края на проекта те получиха предложение за провеждане на стаж, участие в друг проект и дори започване на работа.

Сподели:

Още новини от деня